Foto no vietnes www.youtube.com/watch?v=ZwI9lc5sRgg, aina no teātra “Жуй” uzveduma “Метаморфозы”

     2016. gada 13. jūlijā Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā noritēja ARPC "Zeimuļs" Jaunatnes iniciatīvu centra “Draugu centrs” rīkotais Ukraiņu kultūras vakars. Kapitoļina Siņicina, brīvprātīgā no Dņipro pilsētas (kādreizējās Dņepropetrovskas) Ukrainā, klātesošos iepazīstināja ar mūsdienu ukraiņu kultūru: literatūru, teātri, mūziku, aktuālajiem festivāliem un ar to, kas kopumā ir aktuāls jaunajai ukraiņu paaudzei.

 

     Ukrainā, līdzīgi kā Latvijā, populāri ir dažādi festivāli. Viens no šādiem festivāliem, kas izpelnījies ukraiņu atzinību, ir “ГогольFest”. Šis festivāls noris ik gadu, iekļaujot vairākas modernās mākslas disciplīnas: teātri, mūziku, kino, literatūru un vizuālo mākslu.

 

     Pašlaik Ukrainā popularitāti izpelnījušāss dažādas mākslinieciskās kustības. Savu vietu šajā avangarda kustībā ieņem absurda teātris, kas savos priekšnesumos atspoguļo ļaužu pašreizējās pārdomas, ilgas, kopējo noskaņojumu valstī. Dņipro pilsētas jauniešu vidū populārs ir “Жуй”, kurš nodarbojas ar ekspermentēšanu uz skatuves, improvizāciju, modernu un mūsdienīgu līdzekļu izmantošanu, kā arī ar jaunu māksliniecisko izteiksmes formu meklēšanu. Vairāk informācijas par to ir pieejamas šeit.

 

     “Книжный Арсенал” – viens no lielākajiem, starptautiskajiem festivāliem Ukrainā, kas sevī apvieno literatūru un mākslu. Tradicionāli uz šo grāmatu festivālu pulcējas pazīstamākie rakstnieki, dzejnieki, filozofi un literatūras darbinieki. Festivāla programma ir visai bagāta – notiek lekcijas, dažādas prezentācijas un meistarklases, filmu pirmizrādes un dažādi muzikāli priekšnesumi.

 

     Ukrainā ir populāri etnofestivāli, kuros uzstājas dažādas folkgrupas. To galvenais uzdevums ir saglabāt un popularizēt ukraiņu tradicionālo kultūru. Viens no lielākajiem etnofestivāliem ir “АртПоле”, kura ietvaros noris inovatīvas meistarklases tradicionālajos amatos, dejas un muzicēšana, dažādi unikāli koncerti un uzvedumi, pirmizrādes, kas noslēdzas ar dejām līdz rīta gaismai.

 

     Mūzikā inovācijas ienes teātris, kurā liela loma ir mūzikai. Spilgts piemērs ir ukraiņu teatrāli muzikālā sieviešu grupa “Dakh Daughters”, kura pārstāv “frīkkabare” un “tumšā kabarē” teatrālās performances žanrus. Šai sieviešu grupai slavu atnesa videoklipa “Rozy/Donbass” izdošana, jo tajā saplūst Šekspīra sonātes motīvi un ukraiņu tradicionālās mūzikas ritmi ar teatrālā patosa izpausmēm.

 

     Pasākuma noslēgumā Kapitoļina klātesošos iepazīstināja ar ukraiņu dzejnieces  Mariannas Kijanovskas (Марианны Кияновской) daiļradi, kā arī atbildēja uz klātesošo jautājumiem. Savukārt Rēzeknes ukraiņu kopienas pārstāve deklamēja pašsacerētu veltījumdzejoli Rēzeknei ukraiņu valodā, tādējādi apliecinot tautu ciešo saikni.

 

     Pateicoties dažādām Eiropas brīvprātīgo programmām mums tiek dota iespēja iepazīt kultūru daudzveidību un atrast līdzīgo un atšķirīgo savās un kaimiņu kultūrās.

 

     Ieskats pasākuma norisē!