Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2013. gada 16. oktobrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 38 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     I. Ziņģītes un profesora A. Danilāna grāmatā „Speķītim nav ne vainas” atradīsiet atbildes uz jautājumiem, kā saglabāt garīgu un fizisku mundrumu līdz sirmam vecumam, iemācoties dzīvot veselīgi.

 

     H. U. Grimma grāmata „Uzturā lietot nav ieteicams” noderēs ikvienam, kurš patiesi interesējas par veselīgu uzturu 21. gadsimtā. Tajā vācu žurnālists atklāj patiesību par pārtikas (uztura) „lielo politiku” Eiropā un citviet pasaulē. Vai gribat uzzināt, kā „roku rokā” darbojas pārtikas produktu un to piedevu lielražotāji, pārtikas industrijas lobiji, uzraugošās kontroles iestādes, juristi, zinātnieki un pat ārsti, kur tas notiek un kādas intereses vada šo sadarbību? Kas to visu finansē un kur tiek tērētas milzīgas summas, tostarp no nodokļu maksātāju naudas? Un kāds no tā ir praktisks labums (vai ļaunums) patērētājiem? Cik daudz patiesības var būt (vai nebūt) dažādu uztura konsultantu un zinātnieku apgalvojumos, un kāda nozīme arī mūsdienās ir veselajam saprātam? Un, galu galā, kādi ir iespējamie risinājumi? Atbildes meklējiet grāmatā!

 

     Šoreiz jaunumos arī sociālajā tīklā Draugiem.lv lielu popularitāti guvušās L. Trekteres receptes ar fotogrāfijām „Lailas receptes II”, kopumā grāmatā atradīsiet gandrīz 200 ēdienu idejas ar vizuāli ilustrētu pagatavošanas ceļu.

 

     Zinātnieču M. Skrīveles un L. Ikases grāmatā „Latvijas ābeles” soli pa solim vienkārši un saprotami stāstīts par ābeļdārza izveidi, dārza un ražas kopšanu, kā arī ābolu glabāšanu, sniegti padomi, kā novērst ābeļu slimības dārzā un ābolu glabāšanas laikā, kā izvairīties no nozīmīgākajiem kaitēkļiem. Plaša nodaļa veltīta ābeļu šķirņu apskatam, raksturojot gan augļu izskatu, gan garšu, koka īpašības un ābeles izturību. Grāmatā raksturotas arī jaunākās Latvijā izaudzētās šķirnes.

 

     Grāmatā „Lai jumts netecētu…” H. B. Šterns iztirzā jautājumu loku par ģimenes dzīvojamās mājas jumtiem – jumtu veidiem, to iekļaušanos ainavā, par jumta nesošo konstrukciju un seguma izbūvi un remontu. Izdevumā aplūkoti jumta nesošajām konstrukcijām un segumiem tradicionāli lietotie vietējie materiāli un to iestrādes tehnoloģijas: skārda, ruļļmateriālu, niedru, koka un kārniņu segumi. Liela vērība veltīta nu jau Latvijā plaši pielietotai ārzemju pieredzei šajā jomā. Doti norādījumi par piemērotāko jumta slīpumu atbilstoši segumam, stāstīts par jumta stāva (bēniņu) izbūvi, izgaismošanu, vēdināšanu un kondensāta rašanās cēloņiem un to novēršanu. Grāmata domāta galvenokārt privāto ģimenes māju īpašniekiem un būvētājiem, bet tā var lieti noderēt arī profesionāliem jumiķiem un to mācekļiem.

 

     V. Segliņa, A. Stinkules un Ģ. Stinkuļa monogrāfijā „Derīgie izrakteņi Latvijā” apskatīta Latvijas derīgo izrakteņu izzināšanas vēsture, Zemes dzīļu resursu daudzveidība un izplatības galvenās likumsakarības, derīgo izrakteņu izpēte un nozīmīgākās atradnes. Izdevums sniedz plašu pārskatu par izmantojamiem, kā arī mazizplatītiem un problemātiskiem derīgajiem izrakteņiem. Šī grāmata kā izziņas avots noderēs pētniekiem, studentiem un citiem interesentiem.

 

     Grāmatā „Civilizāciju sadursme” politikas zinātnieks S. Hantingtons skaidro, kā „civilizācijas” mūsdienās ir padarījušas nācijas un ideoloģijas par globālās politikas virzītājspēku, un analizē pašreizējo politisko situāciju, kā arī nākotnes iespējas mūsdienu politiskajā kultūrā. Grāmatā ir daudz konkrētu notikumu apskatu, tā ir reti spoža, liecina par lielisku izglītību un sevišķi par spēju ieraudzīt pazīstamo jaunā un rosinošā veidā.

 

     Daiļliteratūras klāstā šoreiz britu rakstnieka un žurnālista T. Pārsona romāns „Manai mīļotajai”, kura darbība rit mūsdienu Honkongā un Londonā. Angļu valodas skolotājs Elfijs Bads meklē atbildi uz jautājumu, vai cilvēkam, kurš reiz sastapis savu īsto mīlestību un traģiski to zaudējis, ir tiesības vēlreiz būt laimīgam. Romānā nekas nenotiek nejauši, varoņu raksturi atklājas nepārtrauktā mijiedarbībā, lēnām sakārtojas viņu strupceļā nonākusī dzīve, traģiskais un komiskais saaudies ciešā vienībā, gan raisot smaidu, gan izsaucot līdzjūtību.

 

     Ohaio Universitātes profesors emeritus Daniela Kīza romāns „Puķes Aldžernonam” vēsta par kādu vīrieti vārdā Čārlijs Gordons. Viņš pošas ceļā, kuru vēl neviens nav gājis. Čārlija IQ kopš dzimšanas ir ļoti zems, tādēļ viņš ir ideāls materiāls eksperimentālai ķirurģiskai operācijai, ar kuras palīdzību zinātnieki cer attīstīt viņa prāta spējas. Šī metode ar spožiem panākumiem jau ir pārbaudīta eksperimentā ar laboratorijas peli vārdā Aldžernons. Operācija ir veiksmīga, un jau drīz Čārlijs prāta spēju ziņā pārspēj ārstus, kuri nodrošinājuši viņam šo metamorfozi. Viss liek domāt, ka šis eksperiments nozīmē grandiozu revolūciju zinātnē, taču pele, ar kuru veikts eksperiments, pēkšņi sāk regresēt. Vai tas pats notiks ar Čārliju, lasiet grāmatā!

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. novembrī.

 

Līdzīgi raksti