Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2019. gada 1. jūlijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvās 27 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     Žurnālistes un rakstnieces I. Jērumas grāmata “Teātra bērni” stāsta par tiem, kuri no bērna kājas vecāku vai vecvecāku darbavietu ir sajutuši galvenokārt ne no skatītāju zāles puses. Tie ir 27 personību portretējumi, kuros var ielūkoties visai drosmīgās atklāsmēs par to, kāda nozīme teātrim bijusi bērnībā un joprojām ir vai arī – tieši pretēji – vairs nav pieaugušā cilvēka patstāvīgajā gaitās. Starp viņiem – Harija Liepiņa un Mudītes Šneideres dēls, Dinas Kuples meita un Zigurda Neimaņa meitas, Ēvalda Valtera un Veras Gribačas dēls, Lūcijas Baumanes un Luija Šmita meita un mazmeita, Pētera Pētersona meita un mazdēls… Grāmatas satura rādītāju skatieties šeit.

 

     Psihoterapeitu un lektoru Dž. B. Vūlgeres un R. Dž. Vūlgera grāmata „Dieviete tevī”, kuras apakšvirsraksts ir “Mūžīgo mītu atbalsis mūsdienu sievietes dzīvē”, aicina lasīt mūžīgos mītus kā dieviešu arhetipisko vēsturi, meklēt dieviešu atbalsis šodienā, savā personībā un tādējādi ne tikai bagātināt individuālo dvēseles dzīvi, bet arī rūpēties par visas cilvēces psihisko veselību.

 

     Daiļliteratūras klāstā I. Dreimanes “Vēstule ar pielikumu” – neparasts vēsturisks romāns, kas tapis unikālā radošā procesā. To veidojušas vēsturnieces I. Dreimanes zināšanas, Latvijas vēstures izpēte, atklājumi, kā arī spilgts un emocionāls līdzpārdzīvojums. Autore saka: “Es nevarēju par to neuzrakstīt.” Romāna darbība noris Rīgā 20. gs. 30. gadu beigās.

 

     A. Katras romāna “Vietējā stacija” galvenā varone ir Aelita, kurai kādā romantisku noskaņu un negaidītu norišu caurstrāvotā maija vakarā nākas atskatīties uz savu pagātni un uzskatiem ar citādām acīm. Līdz šim Aelita bijusi gana apmierināta, jo viņas dzīve rādījusies sakārtota: ir labs grāmatvedes darbs, ir pieklājīgs dzīvoklis galvaspilsētā. Dienas ritējušas rimti un prognozējami. Taču viens spontāns lēmums var izsist no šķietamā līdzsvara, un, skat: visnotaļ cienījamā sieviete labākajos sievietes gados pēkšņi atrodas tādā vietā, kur pat autobusi vairs nepietur.

 

     A. Pārksas romāns „Nāc iekšā, mīļā” stāsta par tādām svarīgām vērtībām kā draudzība, labestība un ģimene. Taču šis stāsts ir arī par skaudību, ļaunumu un atriebību. Kad galvenās varones Melānijas dzīvē negaidīti uzrodas sen neredzētā studiju laika draudzene Ebija, viņa nevilcinoties ieaicina sievieti savā tagadējā dzīvē. Savulaik universitātē abas bija sirdsdraudzenes, līdz Melānijas neplānotā grūtniecība lika viņai atteikties no studijām. Tagad, septiņpadsmit gadus vēlāk, abu draudzeņu dzīves krasi atšķiras. No vientuļas mātes Melānija ir kļuvusi par gādīgu sievu, viņas laimīgajā ģimenē aug trīs bērni. Savukārt Ebija ir vīlusies mīlestībā un savā šķietami ideālajā laulībā – jo grib bērnus.

 

     K. Grebes 2018. gada labākajā zviedru kriminālromānā „Mājdzīvnieks” Hanne ir noziedznieku psiholoģiskā portreta veidotāja, kuras dzīve vēl tikko bija lieliska. Ceļojums uz Grenlandi kopā ar Pēteru līdzinājās sapnim, un draudošās demences simptomi šķita atkāpušies. Tomēr, domājot par nākotni, Hanne tik un tā pieraksta dienasgrāmatā visu, kas notiek, jo nevēlas slimības dēļ zaudēt darbu vai, vēl biedējošāk, Pēteru. Šobrīd viņi abi piedalās pirms desmit gadiem notikušas, bet līdz šim neatklātas slepkavības izmeklēšanā Urmberjā, nomaļā Zviedrijas ciematā. Nedēļu pēc izmeklēšanas sākuma Hanne tiek atrasta mežā – apmaldījusies un zaudējusi atmiņu, bet Pēters ir pazudis...

 

     Jaunumos arī indiešu izcelsmes kanādiešu dzejnieces R. Kauras dzejas krājums „Piens un medus” – pasaules fenomens, kurš vairāk nekā 100 nedēļas turējies The New York Times bestselleru sarakstā, tulkots 35 valodās, izdots un lasīts daudzās pasaules valstīs. Kopš iznākšanas pasaulē pārdoti vairāk nekā 3 miljoni tā eksemplāru. Šī ir sievietes dzeja sievietēm – dzeja, kas aicina apzināties sevi, sajust savu sievišķību un izbaudīt to. Krājuma nosaukums sākotnēji radies no dzejoļa, kas veltīts sikhu sievietēm, taču vēlāk autore intervijās atzinusies, ka šo vārdu lielo ietilpību apzinājusies vairāk zemapziņā un tikai vēlāk uzzinājusi, ka piens un medus daudzām tautām simbolizē dziedināšanu un rūpes.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. jūlijā.

 

Līdzīgi raksti