Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2019. gada 16. februārī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvās 61 jaunu grāmatu. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     G. Pauli grāmata “Zilā ekonomika 3.0” mēģina atmodināt uzņēmēja garu ikvienā cilvēkā un mudināt saskatīt vietējo apstākļu un resursu sniegtās iespējas, kas garajā evolūcijas ceļā ir izveidojušās dabā. Grāmatā aprakstītās inovācijas sakņojas zinātnes atziņās un daudzviet pasaulē ir izmēģinātas praksē. Šī grāmata var iedvesmot cilvēkus savā dzīvē realizēt Zilās ekonomikas modeli un trūkumu aizstāt ar labklājību. Autora piedāvāto uzņēmējdarbības modeļu pamatā ir ilgtspēja un kaskādes princips. Viens no tāda modeļa piemēriem ir inovatīvs ražošanas process, kurā drupināti akmeņi, tostarp gadsimtiem ilgi krājušies kalnrūpniecības atkritumi, pārtop papīrā.

 

     V. Klišāna grāmata “Latvijas vēsture no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām Baltijas, Eiropas un pasaules kontekstā” stāsta par Latvijas vēstures notikumiem hronoloģiskā secībā no pirmo zināmo cilvēku atstātajām pēdām aizvēsturē līdz mūsdienām. Tā rakstīta viegli uztveramā, vienkāršā valodā, vienlaikus vēsturisko notikumu un procesu interpretācijā izklāstītas mūsdienīgas zinātniskas atziņas. Latvijas vēstures stāstu paspilgtina sadaļa „Stāsta laikabiedri”. Tajā ievietoto tekstu fragmentu autori ir gan viduslaiku hronisti, gan ievērojami monarhi un valstsvīri, gan parasti sabiedrības pārstāvji – studenti, skolotāji, mūziķi, ierēdņi un citi.

 

     V. Grišānes grāmatas “Mēs savai tautai” 2. daļa īsumā izklāsta 60 agrāk vai pašlaik Rēzeknē strādājošu ārstu dzīvesstāstus, grāmatas ievadā sniegts īss ieskats Rēzeknes medicīnas vēsturē jau no tālā no 1778. gada, kad pilsētā ieradās pirmais mediķis – ārsta palīgs Jegors Brikmanis. Pateicamies autorei par grāmatas dāvinājumu bibliotēkai!

 

     Daiļļiteratūras jaunumu klāstā Z. Zustas un D. Zundes grāmata “Tarakāni manā galvā”, kura izklaidējošos, viegli lasāmos stāstiņos zīmē ainas no sieviešu – jaunu un vēl jaunāku, smuku un vēl smukāku, tikumīgu un vēl tikumīgāku – ikdienas. Šīm sievietēm ir kas kopīgs: viņu dzīvē valda t.s. tarakāni jeb izdzīvošanas stratēģijas, kas, kādā krīzes brīdī radušās, no tās izkļūt palīdzējušas, bet tad aizķērušās prātā uz palikšanu. Un, kad tarakāniem dzīres, sievietēm ķibeles.

 

     Vai zinājāt, ka “Lata romānu” sērija no šī gada pārdēvēta par “Vakara romānu” sēriju? Pirmā sērijas 2019. gada grāmata – D. Judinas “Ēnas spogulī” – ir attiecību stāsts. Trīs sieviešu – Laimas, Gunas un Dagnijas – dzīves līkloči savijas, krustojas, atlaižas un aizvirpuļo tālāk. Jauno ģimenes māti Laimu Lūsi no šķietami mierīgās dzīves izrauj viņas pirmā vīrieša Alena negaidītā parādīšanās pēc desmit gadu klusēšanas. Atmiņas ir ne tikai sievišķīgi sāpīgas, bet glabā arī kādu tumšu noslēpumu. Guna savukārt pārņemta ar ideju atrast pirms četrdesmit gadiem pazudušo tēvu. Viņas abas meklē palīdzību pie trešās, vecākās draudzenes – psiholoģes Dagnijas, kurai pašai dzīvē šobrīd nav spožākais posms Dagnijas darba kabinetā ir spogulis. Liels, sens, kokgriezumiem rotātām malām. Visiem apmeklētājiem šķiet, ka atspulgi tajā ir citādi – dziļāki, asāki, patiesāki...

 

     Ē. Kūļa jaunais garstāsts “Saulesbrāļi” noslēdz prozas daiļdarbu idejisko triloģiju, kurā ietilpst romāni “Vecīt, bez komentāriem...” un “Atsaldētais”. Rakstnieks aicina iedziļināties to cilvēku domāšanā, kuru rīcība nav savienojama ar sabiedrības ierastajiem priekšstatiem par tikumību, un rāda, ka viņi dzīvo tepat, starp mums. Stāsta galvenais varonis Zenons dzīvi uztver samērā viegli un vienkāršoti, jo viņam nekas nepieder, izņemot to, kas mugurā un vēderā. Tāds pats ir arī bijušais armijas biedrs un tagadējais čomaks Afoņa. Abiem jānopūlas, lai sevi nodrošinātu ar eksistences līdzekļiem, kuru īsajā sarakstā neiztrūkstošs ir alkohols. Abi bieži darbojas visai ekstrēmos apstākļos un nonāk riskantās situācijās, kas var beigties traģiski, un ar Afoņu tā gandrīz arī notiek.

 

     Amerikāņu rakstnieces Dž. Šetukas romāna “Sievietes pilī” darbība risinās Otrā pasaules kara izpostītajā Vācijā, kur zem reiz greznās un dzīvīgās, bet nu panīkušās un izdemolētās fon Lingenfelu dzimtai piederošās pils jumta dzīve savedusi kopā trīs it kā līdzīgas, bet tajā pašā laikā tik dažādas sievietes – Mariannu, Benitu un Anju. Marianna fon Lingenfela, kura reiz savam vīram Albrehtam un viņa izveidotās pret Hitleru vērstās pretošanās kustības biedriem apsolījusi atrast un pasargāt viņu sievas un bērnus neizdevušās nacisma sagrāves operācijas gadījumā, pat trūkumā un izmisumā spēj prasmīgi tikt galā ar visām dzīves problēmām. Taču, par spīti striktajai apņēmībai ar visu tikt galā pašai, ne vienmēr viss notiek tā, kā viņa iecerējusi.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. martā.

 

Līdzīgi raksti