Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Jūnijā diviem ievērojamiem novadniekiem aprit 90 gadu. Līdz pat mēneša beigām par godu viņu jubilejām Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā apskatāmas izstādes, kuru materiālos varēs iepazīties ar šo cilvēku dzīves un daiļrades ceļu.

 

     Pirms 90 gadiem 13. jūnijā Rēzeknes dzirnavu nomnieka Jezupa Stankeviča ģimenē piedzima dēls Antons, kurš vēlāk kļuva par rakstnieku un kritiķi. Antons Stankevičs savu pirmo stāstu uzrakstīja 1956. gadā, un tas tika nopublicēts laikrakstā “Padomju Jaunatne”, bet 1964. gadā  iznāca pirmais stāstu krājums “Mani agrie rīti”, kam sekoja vairāki citi stāstu krājumi.

 

     A. Stankeviča daiļradē nozīmīgu vietu ieņem arī dokumentālas grāmatas par ievērojamiem cilvēkiem (R. Blaumani, J. Jaunsudrabiņu, E. Dārziņu u. c.), tāpat viņa spalvai pieder vairāku dokumentālo un mākslas filmu scenāriji. Pagājušā gadsimta beigās  A. Stankevičs pievērsās latgaliskuma un latgaliešu rakstu valodas vēstures, statusa un perspektīvas jautājumiem. Rēzeknes Centrālās bibliotēkas krājumā A. Stankeviča darbi  ir bagātīgi pārstāvēti.

 

     Pirms 90 gadiem 23. jūnijā Ludzas apriņķa Pildas pagastā zemnieku ģimenē piedzima nākamais gleznotājs, viens no pazīstamākajiem vecās paaudzes akvarelistiem  Jānis Unda. Viņš ir gleznojis lauku un pilsētas ainavas, arī portretus un klusās dabas.

 

     Savas radošās dzīves laikā regulāri piedalījies republikas un vietējās izstādēs, viņa akvareļi eksponēti arī daudzviet ārzemēs – Lielbritānijā, Krievijā, Gruzijā, Lietuvā, Vācijā. Šodien ar mākslinieka darbiem var iepazīties gan izstāžu zālēs un muzejos Rīgā, gan Daugavpils, Madonas, Gulbenes novadpētniecības un mākslas muzejos, arī Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē, F. Trasuna muzejā “Kolnasāta”, arī vairākos Lietuvas muzejos un gleznu galerijās.