Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2019. gada 16. – 17. aprīlī Rēzeknes publisko bibliotēku darbinieki piedalījās ikgadējā Latvijas bibliotekāru biedrības (LBB) organizētajā „Latvijas bibliotēku festivālā 2019” Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Festivāla ietvaros notika Latvijas bibliotekāru 20. konference “Bibliotēkas – dialogs ceļā uz pārmaiņām,” kopsapulce, gada balvas pasniegšana un „Bibliotekāru modes un stila diena”.

 

     Atklājot konferenci, LR Kultūras ministre Dace Melbārde uzsvēra bibliotēku lielo un nenovērtējamo devumu sabiedrībai kopumā un Latvijas simtgades sakarā. Pirms pusgada dibinātā Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda pārstāvis eksprezidents Valdis Zatlers pastāstīja par to, kā radās ideja  izgaismot pieminekli. Viņš informēja, kas jau paveikts, un  aicināja ikvienu atbalstīt šo ideju.

 

     ASV Paikspīkas reģiona bibliotēkas Pieaugušo izglītošanas nodaļas vadītāja Teona Shainidze Krebs dalījās pieredzē par bibliotēku darbu pieaugušo izglītošanā savā bibliotēkā, organizējot valodu kursus, radošās darbnīcas utt.

 

     Par Erasmus+ projekta “Latvijas bibliotekāru – pieaugušo izglītotāju profesionālo IKT kompetenču paaugstināšana”  īstenošanu  mācību braucienā uz Spāniju stāstīja Latvijas bibliotekāru biedrības pārstāvji. Latgali šajā braucienā pārstāvēja LBB Latgales nodaļas vadītāja, Ludzas bibliotēkas direktore Inta Kušnere un Preiļu Galvenās bibliotēkas vadītāja Ilona Skorodihina.

 

     Jana Ķikāne, LNB Digitālā mantojuma centra vadītāja, klātesošos iepazīstināja ar Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas jaunāko digitalizēto saturu. Īpaši iepriecinoši, ka digitalizēti rajonu laikraksti. Digitalizēts ir arī Rēzeknes rajona laikraksts „Znamja Truda“, un tā pilnteksti pieejami publiskajās bibliotēkās (tostarp Rēzeknē, Rēzeknes un Viļānu novada bibliotēkās.)

 

 

     Nacionālās enciklopēdijas www.enciklopedija.lv galvenais redaktors Valters Šcerbinskis stāstīja par meklēšanas iespējām šajā resursā. Nacionālā enciklopēdija ir universāla populārzinātniska enciklopēdija latviešu valodā, kuras pamatu veido elektroniskā versija un šķirkļu princips. Latvijas Bibliotēku padomes priekšsēdētāja, Rīgas Centrālās bibliotēkas direktore Dzidra Šmita informēja par publisko bibliotēku tīklu šodien un nākotnē u. c.

 

     Gada balvas pasniegšanas pasākumā tika godināti izcilākie bibliotekāri, aktīvākās bibliotēkas, gada notikums bibliotēkās un aktīvākie bibliotēku un bibliotekāra profesijas popularizētāji dažādos LBB rīkotajos projektos. Latvijas Bibliotekāru biedrības balvu kategorijā “Latvijas gada bibliotekārs 2018” saņēma Kuldīgas novada Vārmes pagasta bibliotekāre Iveta Okmane. „Gada bibliotēkas 2018” titulu saņēma Valmieras integrētā bibliotēka, „Gada notikuma 2018” tituls piešķirts resursam „Nacionālā enciklopēdija”.

 

 

 

     Rēzeknes Centrālā bibliotēka saņēma pateicības rakstu par radošo ieguldījumu projektā „Viena diena bibliotēkas dzīvē 2018 jeb #Libday_2018”, ko organizēja LBB Jauno speciālistu sekcija.

 

     17. aprīlī notika Modes un stila diena, kuras mērķis bija parādīt bibliotekārus kā spilgtas, atraktīvas un modernas personības un lauzt sabiedrībā aizvien valdošos stereotipus par bibliotekāra profesijas vizuālo veidolu. Tika runāts par mūsdienīga bibliotekāra etiķeti un vizuālo tēlu un par to, kā lauzt stereotipus par bibliotekāru modi. Ideja par bibliotekāru modes tēmas aktualizēšanu nākusi no Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas 2018. gada ģenerālkonferences Kualalaumpurā, Malaizijā, kurā Latviju pārstāvēja LBB priekšsēdētāja Māra Jēkabsone.

 

     Izzinošā prezentācijā „Vizuālās identitātes etiķete: kā graut stereotipus pieklājīgi un stilīgi” padomus deva lietišķās etiķetes, komunikācijas un protokola eksperte Kristīna Sprūdža. Modes dizainere un stiliste Iveta Vecmane rādīja prezentāciju „Par bibliotekāriem un bibliotekārēm dizainera un stilista acīm”. Piedāvātajā prezentācijā bija interesanti vērot, kā pasaulslaveni dizaineri redz bibliotekārus. 

 

 

     Modes un stila dienā tika stāstīts par Vislatvijas akcijas „Bibliotekāru mode” norisi un rezultātiem. Jāpiebilst, ka Rēzeknes Centrālā bibliotēka un Bērnu bibliotēka aktīvi atbalstīja šo akciju un rezultātā tapa brīnišķīga fotogrāfiju izstāde ar nosaukumu „#bibliotekārumode”. Paldies fotogrāfam Aleksandram Lebedam, kurš iemūžināja bibliotekārus fotogrāfijās. Fotogrāfiju izstāde uz vienu dienu tika eksponēta Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pie bibliotekāru modes sienas.

 

     Latvijas bibliotēku festivālā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas direktores vietniece Ruta Suseja dalījās savā un kolēģu pieredzē par to, kādam jāizskatās mūsdienīgam bibliotekāram, rādot prezentāciju „Bibliotekāru mode – atziņās un vērojumos”. Bibliotekāru stila un modes dienas noslēgumā notika bibliotekāru modes skate, kurā Latvijas bibliotekāri drosmīgi demonstrēja savus tērpus. Bibliotekāri – esiet drosmīgi, esiet stilīgi!

 

     Paldies Rēzeknes pilsētas domei par transporta nodrošināšanu konference dalībniekiem!