Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2018. gada 16. augustā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvās 33 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Mākslas vēstures pasniedzējas S. Vudorfas grāmata „Kā aplūkot mākslas darbus” noderēs visiem, kam patīk māksla un gribas uzzināt par to vairāk. Tajā apkopotā informācija un spriedumi palīdzēs izprast un baudīt mākslas darbus gan aktīvam muzeju apmeklētājam, gan mākslas albumu kolekcionāram, gan vienkārši zinātkāram vērotājam. Izdevumu papildina mākslas virzienu, tehnisko terminu, reliģijas un antīkās mitoloģijas skaidrojumi un ieteicamās literatūras saraksts. Izdevumā ir vairāk nekā 100 krāsainas ilustrācijas. (Grāmatas satura rādītāju skatieties šeit.)

 

     Arhitekta J. Gēla grāmata „Pilsētas cilvēkiem” noderēs ikvienam, kuram rūp dzīvei labvēlīga, sakārtota vide. Autora novatoriskās idejas par vides veidošanas principiem labi zināmas daudzviet pasaulē, grāmatā viņš aicina atteikties no 20. gadsimta modernistu arhitektūrā pieļautajām kļūdām, kas padarīja daudzas pilsētas bezpersoniskas, iedzīvotājiem un apmeklētājiem nedraudzīgas un neinteresantas. Slavenais arhitekts atklāj, kā meklēt pilsētas cilvēcisko dimensiju, kāda nozīme ir maņām un mērogiem, kā padarīt pilsētu dzīvīgu, drošu, ilgtspējīgu un veselīgu, kā to izbaudīt acu līmenī. (Grāmatas satura rādītājs pieejams šeit.)

 

     Fizioterapeita A. Ivuškāna grāmatā „Ceļa locītava” sniegta pamatinformācija par ceļa locītavas uzbūvi un ar to saistītajām traumām un citiem bojājumiem. Aprakstīts plašs vingrinājumu klāsts ceļa locītavas un tās darbībā iesaistīto struktūru attīstīšanai un stiprināšanai, īpaši – rehabilitācijas periodā pēc traumas gūšanas vai operācijas. Grāmatā noderīgu informāciju atradīs gan sportisti, gan fizioterapeiti un citi interesenti, kuriem ir nācies saskarties ar ceļa locītavu problēmām. (Grāmatas satura rādītāju skatieties šeit.)

 

     Daiļliteratūras klāstā M. Svīres jaunākā prozas grāmata „Nopietni pa jokam”,  kurā nopietni nenopietnā stilā atklāti 22 amizanti notikumi rakstnieku M. Svīres un V. Kaijaka vasaras mājā, kurā viņi kopā pavadījuši gandrīz 40 gadus.

 

     Dzejnieces R. Skujiņas meita M. Celle grāmatā „Mežaparka meitene uzaug Amerikā” stāsta par saviem pirmajiem deviņiem gadiem ASV. Agrā bērnībā autore dzīvoja Mežaparkā, bet sešu gadu vecumā kopā ar māti un māsu nonāca trimdā Vācijā, divpadsmit gadu vecumā – devās uz ASV. Tur uzaugusi, izglītojusies. Nākamo sešdesmit gadu laikā dzīvojusi gan Pensilvānijā, gan Kalamazū, Mičigānā, gan Bruklinā, gan Ņūdžersijā, bet visilgāk – Sanhozē, Kalifornijā. Apprecējusies ar Ojāru Celli, un viņiem ir divi bērni Kārlis un Ieva. Kopš 1990. gadu beigām M. Celle daļēji ir atgriezusies Latvijā. Daudz rakstījusi latviešu ārzemju presē, pamazām arī Latvijas izdevumos.

 

     N. Abgarjanas grāmata „No debesīm nokrita trīs āboli” ir gaiša un sirsnīga mūsdienu pasaka, kuras darbība norisinās Armēnijas augstkalnu ciematā, kur dzīves ritms ir daudz rimtāks nekā ieleju pilsētās gan tāpēc, ka kalnos nekur īpaši neieskriesies, gan tāpēc, ka lielākā daļa ciema iedzīvotāju jau ir krietnā pusmūžā. Arī galvenā varone Anatolija vairs nekādus brīnumus no dzīves negaida, taču izrādās – liktenis viņai sarūpējis ne vienu, bet pat divus pārsteigumus, kas sagriež kājām gaisā ne tikai viņas, bet visa ciematiņa ikdienu. Lasot romānu, var iepazīt Armēnijas kalnu skarbo skaistumu, turienes tradīcijas un nacionālo kolorītu, vienlaikus izbaudot daudzkrāsainu, tēlainu vēstījumu un izslavēto armēņu humoru.  

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. septembrī.

 

Līdzīgi raksti