Attēls: www.rezeknesbiblioteka.lv

 

     "Vai lasīšanai ir viegli atrast vietu mūsu straujajā ikdienas plūsmā un vai e-grāmatas spēj konkurēt ar citām digitālās kultūras un izklaides iespējām? Kādi ir populārākie mīti par e-grāmatām? Un vai tiešām steigšus jālūdz Ziemassvētku vecītim dāvanu maisā ielikt speciālu e-grāmatu lasītāju, ja vēlamies pamēģināt lasīt e-grāmatu?“

 

     Šie bija tikai daži no jautājumiem, uz kuriem 2021. gada  29. novembrī meklējām atbildes tiešsaistes lekcijā kopā ar apgāda “Zvaigzne ABC” Interaktīvo mācību materiālu izstrādes grupas vadītāju Sintiju Buhanovsku. Tiešsaistes pasākums notika projekta “Europe Direct Austrumlatgale” ietvaros, atbalstot Eiropas digitālo kursu.

 

     Sintija Buhanovska dalījās ar novērojumiem, kādi ir “Zvaigzne ABC” e-grāmatu lasītāji, kādas ir biežāk sastopamās šaubas, problēmas, jautājumi tiem, kas vēlas sākt lasīt e-grāmatas. Tiešsaistes dalībnieki uzzināja, kā vispār ir attīstījusies e-grāmatu situācija Latvijā un Eiropā. 

 

     Šobrīd visaktīvākie e-grāmatu lasītāji ir Skandināvijas valstu iedzīvotāji, bet no mūsu tuvākajiem kaimiņiem – igauņi. Apgāds “Zvaigzne ABC” jau vairākus gadus no pašiem pilotprojekta pirmssākumiem ir iesaistījies 3td e-grāmatu bibliotēkas izveidē. 

 

     E-grāmatas ir lielisks resurss, kas lasītājam jebkurā pasaules malā ļauj lasīt grāmatas latviski savā ierīcē bez maksas. Lektore mudināja uz e-grāmatām raudzīties arī kā uz legālu digitālo saturu, ko Latvijā nodrošina plašais bibliotēku tīkls.

 

     Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa vadītāja Zita Gorsvāne bija sagatavojusi prezentāciju, kurā iepazīstināja ar e-grāmatu lasīšanas iespējām publisko bibliotēku lasītājiem un pastāstīja, kā ikviens no mums var kļūt par e-grāmatu lasītāju. Prezentācijas slaidus piedāvājam noskatīties zemāk.