Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2021. gada 29. oktobrī projekta „Europe Direct Austrumlatgale” ietvaros  Rēzeknes Centrālā bibliotēka aicināja uz tiešsaistes lekciju „Uzvedība un reputācija digitālajā vidē”.  

 

     Lektore Rasma Pīpiķe, Zināšanu pārneses kustības RA.DU aizsācēja un biedrības „Latvijas Pilsoniskā Alianse” dibinātāja, stāstīja par atbildību, pieklājību un atbalstu digitālajā saziņā, runāja arī par Nimba efektu un cieņpilnas komunikācijas pamatprincipiem. 

 

     Komunicējot digitālajā vidē jāatceras, ka cilvēki ir ļoti dažādi, ka katram ir tiesības uz savu viedokli un ka viens no cieņpilnas komunikācijas pamatakmeņiem ir prasme klausīties. Jākomunicē tā, lai nav vajadzīga atvainošanās, jāmācās izrādīt līdzjūtību un sapratni, jābūt mierīgiem, konsekventiem un atvērtiem. Jāatceras, ka saziņa vienmēr notiek divos virzienos. Par savu reputāciju esam atbildīgi paši. 

 

     R.  Pīpiķe iezīmēja arī dažus jaunus aspektus, kuri būtu jāievēro pēc Covid-19 pandēmijas. Lūk daži no tiem. 

  • Attiecies pret citiem kā pret cilvēkiem un tikai tad kā pret darbiniekim. 
  • Cilvēks pirmajā vietā!
  • Lai palielinātu darbaspēka efektivitāti, tagad un arī pēc pandēmijas būs jākoncentrējas uz darbinieku kritisko prasmju attīstību, vitāli svarīgi attīstīt prasmes, kas nodrošina cilvēku izturību ilgtermiņā. Būtiskas ir prasmes, nevis lomas!
  • Atvērtas un progresīvas organizācijas dalīsies ar zināšanām un piemēriem, kā tās atbalsta darbiniekus, neskatoties uz to, ka būs nepieciešams taupīt resursus.
  • Cik vien iespējams, organizācijas meklēs veidus, kā organizēt talantu apmaiņas iespējas ar citām organizācijām. Dalies ar talantiem!

 

     Digitālā saziņa ir jauna joma, kurā daudz jāmācās gan jaunajiem, gan pieaugušajiem. Komunicējot digitāli, neaizmirsīsim arī par veselīgu humoru, jautrību un 1:1 saiti!