Foto no: turisms.latgale.lv

     No 2017. gada 9. līdz 23. novembrim Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā var iepazīties ar izstādes „Keramiķis ar dzejnieka dvēseli” materiāliem, kas veltīti mūsu novadnieka Voldemāra Vogula dzīvei un darbībai.

 

     Keramiķis Voldemārs Voguls dzimis Rēzeknē 1952. gada 16. novembrī. Dažādas figūriņas no māla sācis veidot jau agrā bērnībā.

 

     1960. gadā viņš uzsācis mācības Rēzeknes 1. vidusskolā. Profesionālo izglītību no 1971. līdz 1975. gadam apguvis Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolas Keramikas nodaļā. Stažējies pie tautas podniecības meistariem Jāņa Backāna, Ādama Kāpostiņa un Antona Ušpeļa (jaunākā).

 

     Profesionālo darbību uzsācis 1976. gadā, kad vecāku mājās „Ceplīšos” uzbūvējis arī keramikas cepli un darbnīcu. 80. gadu sākumā savā ceplī atjaunojis melnās svēpētās keramikas apdedzināšanas tehnoloģiju.

 

     Voldemāra Vogula darbi ir tikuši izstādi lietišķās mākslas izstādēs Latvijā un ārzemēs – Austrijā, Bulgārijā, Francijā, Vācijā, Čehoslovākijā, Zviedrijā, Somijā, Norvēģijā, Lietuvā un Krievijā. Par savu darbību apbalvots ar vairākiem diplomiem un 2005. gadā ar Triju Zvaigžņu ordeni.

 

     Voldemāru Vogulu Dievs ir apveltījis arī ar dzejnieka talantu. Viņš raksta latgaliski, jo tā ir senču valoda. Pirmā publikācija iznāca 1993. gadā laikrakstā „Mōras Zeme”. Publicējies arī dzejas krājumos „Rēzekne”, „Olūts”, „Tāvu zemes kalendars”. Dzejā viņš atklāj nepārspējamo cilvēka mīlestību pret dzimto vietu un tās ļaudīm.

 

     1998. gadā nāca klajā pirmais dzejoļu krājums „Uz zvaigžņu tylta”, kam ir sekojuši vēl divi – „Mes vīnā laikā” (2002), „Aglyunas patvārumā” (2005) un „Sirds bolss” (2013).

 

     Vairāk par Voldemāru Vogulu lasiet šeit.