Sagaidot Starptautisko teātra dienu,  no 16. marta līdz 29. martam, Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā apskatāma izstāde “Teātris aicina”. Izstādē aicinām ielūkoties Rēzeknes Tautas teātra afišās. Tās aptver laika posmu no pagājušā gadsimta 70. gadiem līdz mūsdienām.

 

     Rēzeknes Centrālās bibliotēkas novadpētniecības krājumā esošās Rēzeknes Tautas teātra afišas ir sava laika vēstures liecinieces. No tām uzzinām, kādu autoru darbi tika iestudēti, kādi režisori, mākslinieki, scenogrāfi un aktieri veidoja izrādes, kādas bija biļešu cenas.

 

     Uzmanības vērts ir arī afišu mākslinieciskais noformējums, rakstības stils un izteiksmes veids. Bieži vien uz tām norādīta arī tipogrāfija, kurās afišas tika nodrukātas. Lai arī pirms vairākiem gadu desmitiem veidoto afišu vizuālais un poligrāfiskais izpildījums brīžiem šķiet visai pieticīgs, tās joprojām mūs uzrunā.

 

     Rēzeknē teātra vēstures aizsākumi meklējami 20. gadsimta sākumā, kad pilsētā tika nodibināts pirmais drāmas pulciņš. Un nu jau vairāk kā gadsimtu Rēzeknē teātri spēlē, mīl un skatās. Ir izaugusi ne viena vien talantīgu režisoru, aktieru, scenogrāfu, kostīmu mākslinieku paaudze.

 

     Uz tikšanos  bibliotēkā!