Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Kā liecina vēsturnieku pētījumi, piens ir slaukts un ēsts jau vairāk nekā pirms 5000 gadiem. To apstiprina gan izrakumos atrastie bareljefi, gan izmantotās piena kāstuves. No Indijas nāk leģenda, kas vēsta par to, ka sākumā pasaule ir bijusi piena okeāns, kas vēlāk ticis sakults sviestā, un ar to barojušās pirmās dzīvās būtnes.

 

     Atsevišķās kultūrās pienam tiek piedēvētas mūžīgās dzīvošanas nektāra īpašības, citviet tam piedēvē auglības simbola spēku, kas glabā radīšanas noslēpumu. Arī Latvijā kultūras pētnieki ir atklājuši daudz interesantu faktu par piena nozīmi senlatviešu dzīvē.

 

     Piena lielajai ietekmei uz cilvēka veselību pirmais uzmanību pievērsa sengrieķu ārsts Hipokrāts, kurš savā laikā ar pienu esot izārstējis kādu augstmaņa dēlu, kuram pirms tam nekādi ārstniecības līdzekļi un metodes neesot spējušas palīdzēt. Savukārt leģendārās ēģiptiešu valdnieces Kleopatras skaistuma un jaunības noslēpums meklējams tieši piena un medus vannās.

 

     Dažādās kultūrās cilvēki dzer arī kazas, bifeļa, aitas, ķēves, ziemeļbrieža, kamieļmātes pienu, tomēr visiecienītākais ir un paliek govs piens. Indijā govs ir svēts dzīvnieks, kuram ir ļauts brīvi staigāt pa ielām, piens tiek uzskatīts gan par vērtīgu uztura produktu, gan par iedarbīgu ārstniecības līdzekli.

 

     Tā kā piens ilgi svaigā veidā nav saglabājams, vēstures gaitā cilvēki ir iemācījušies no tā pagatavot dažādus produktus – krējumu, sviestu, sieru, vēlāk tādus kārumus kā saldējums, jogurts, krēms u. c.

 

     Vienota uzskata par piena lietošanu mūsu uzturā nav. Tas, cik un kā to lietot, katram jāizlemj pašam. Šodien veikalu plauktos piena un no tā ražoto produktu dažādība ir ļoti liela. Uztura speciālisti atzīst, ka pienam kā jebkuram produktam var atrast gan izcilas, gan ne pārāk labas īpašības.

 

     Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītava aicina no 1. līdz 14. jūnijam aplūkot izstādi, kuras materiāli sniegs daudz interesantas informācijas par šo iecienīto produktu. Apmeklētāji varēs izlasīt gan dietologu un ajurvēdas piekritēju, gan piena ražotāju un “vienkāršu” lietotāju domas par to, cik daudz labuma satur glāze piena. Starp citu, vai jūs zināt, ka arī Latvijā iespējams nogaršot Tuvo Austrumu zemēs iecienīto kamieļmātes pienu ?

 

Izmantotā literatūra
Astes. - Nr.1 (2014), 54.lpp.
Leģendas. - Nr.10 (2013), 30.lpp.