Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     31. maijā pēc Pasaules veselības organizācijas iniciatīvas tiek atzīmēta Pasaules diena bez tabakas, kuras mērķis ir piesaistīt sabiedrības uzmanību ar smēķēšanu saistītiem veselības riskiem un atbalstīt efektīvu politiku tabakas patēriņa samazināšanai. Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā no 25. maija līdz 6. jūnijam apskatāma izstāde par smēķēšanas kaitīgumu.

 

     Tabakas augu dzimtene ir Amerika. Tabakas vēsture ir pilna ar pretrunām. Par ko tikai to savulaik neuzskatīja – par dievu dāvanu un velna vīraku, līdzekli pret daudzām kaitēm un nāvējošu dziru. To cildināja, ar to cīnījās – un tas viss turpinās līdz pat mūsdienām. Tagad tabaka ir pieskaitāma visvairāk izplatītajām baudvielām.

 

     Smēķēšana gadā nogalina vidēji 5 miljonus cilvēku. No visiem nāves gadījumiem, kuru iemesls ir saslimšana ar vēzi, 25% ir saistīti ar smēķēšanu. Īpaši kaitīga smēķēšana ir pusaudža gados, kad organisms strauji attīstās un ir uzņēmīgāks pret kaitīgiem faktoriem.

 

     Tabaka satur dažādas kancerogēnās vielas, kuras pēc uzņemšanas rada tūlītēju asinsspiediena paaugstināšanos un asinsvadu sašaurināšanos. Tabakas smēķēšanas laikā izdalītā tvana gāze samazina skābekļa daudzumu asinīs, kas kopā ar nikotīna radītajām blakusparādībām rada traucējumus organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai.

 

     Lielākais risks īslaicīgai tabakas lietošanai ir ātra atkarības rašanās no nikotīna, kas var iestāties jau pēc pirmo cigarešu izsmēķēšanas. Tas nozīmē, ka skolēns var kļūt atkarīgs arī tikai pēc vienas cigaretes izlietošanas.

 

     Jo smagāka šī atkarība, jo grūtāka ir tabakas lietošanas pārtraukšana. Lai vieglāk atmestu smēķēšanu, ir nepieciešama liela izpratne par tās kaitīgo ietekmi uz veselību un cilvēka psihoemocionālo stāvokli.

 

     Pētījumi liecina, ka tiem, kuri līdz 35 gadu vecumam ir atmetuši smēķēšanu, ir prognozējams gandrīz tikpat liels dzīves ilgums kā tiem, kuri nav smēķējuši vispār. Atteikšanās no smēķēšanas dod mums veselību, sirds mieru, labu garastāvokli, lielisku izskatu, ietaupa līdzekļus, kā arī sniedz tūlītēju un ilgtermiņa ieguvumu.

 

Izmantotā literatūra
Latviešu konversācijas vārdnīca - Rīga: Antēra, 2002. - [1039] lpp.
Zintnieks.- Nr.5 (2015), 19.lpp.