Foto no: www.myhousecallmd.com

     Martā (mēneša otrās pilnās nedēļas piektdienā, šogad – 13. datums) tiek atzīmēta Vispasaules miega diena, kas liek gan pasmaidīt, gan, pirmkārt, nopietni aizdomāties par miega, dzīvam organismam šī vitāli tik svarīgā stāvokļa, lielo nozīmi.

 

Papildu stundiņu miegam, lūdzu!

 

     Ikvienam cilvēkam ir bijušas mokošas naktis, kad nevar iemigt, vai gadījies pamosties nakts vidū. Problēma rodas tad, ja šādi notikumi atkārtojas. Bezmiega nakšu dēļ ne tikai pasliktinās pašsajūta, bet var rasties arī ilgtermiņa kaitējums veselībai. Cik nozīmīga var būt viena miegam atvēlēta papildu stunda?

 

     Eksperti teic, ka pat ļoti. Pētījumos pierādīts, ka starpība starp pietiekami daudz miega un par maz miega var ietekmēt veselību, garastāvokli, svaru un pat seksuālo dzīvi. Ja miegam atvēl mazāk par rekomendētajām septiņām līdz astoņām stundām, jāizlasa deviņi iemesli, kāpēc izslēgt gaismu un doties gulēt.

 

Iemesli, kāpēc izgulēties ir labi

 

1. Labāka veselība. Labs nakts miegs negarantē labu imunitāti pret slimībām, bet pētījums pēc pētījuma pierāda, ka ir saistība starp miega trūkumu un nopietnām veselības problēmām, piemēram, sirds slimībām, infarktu, cukura diabētu un aptaukošanos.

 

2. Labāka seksuālā dzīve. Nacionālā Miega fonda dati liecina, ka vairāk nekā 26% pieaugušo atzīst – viņu seksuālā dzīve cieš tāpēc, ka viņi ir pārāk noguruši.

 

3. Mazāk sāpju. Ja cilvēkam ir hroniskas vai akūtas sāpes nesenas traumas dēļ, pietiekams miega daudzums šīs sāpes var mazināt.

 

4. Mazāks traumatisma risks. Pietiekams miega daudzums var mazināt traumatisma risku. Neizgulēšanās ir bijusi par cēloni daudzām traģiskām katastrofām.

 

5. Labāks garastāvoklis. Nepietiekams miega daudzums ietekmē emociju regulāciju, ja cilvēks ir noguris, viņš sliktāk kontrolē emocijas.

 

6. Labāka svara kontrole. Pietiekams miega daudzums palīdz uzturēt normālu svaru, bet miega trūkuma sekas ir svara pieaugums.

 

7. Skaidrāka domāšana. Miega trūkums ietekmē to, kā cilvēks domā. Vēl vairāk, tas ietekmē ne vien domāšanu, bet arī uzmanību un lēmumu pieņemšanu.

 

8. Labāka atmiņa. Ja esat kļuvis aizmāršīgs, pie vainas varētu būt miega trūkums.

 

9. Labāka imunitāte. Cilvēkiem, kas guļ mazāk nekā septiņas stundas naktī, ir trīs reizes lielākas izredzes saslimt nekā tiem, kas guļ vismaz astoņas stundas katru nakti. 

 

Izteicieni par miegu

 

Lāča miegs – dziļš miegs.

Jautrs (retāk putna) miegs – nemierīgs, viegli pārtraucams miegs.

Ieslīdēt miegā – iemigt.

Izberzēt (arī izberzt) miegu no acīm – berzējot acis, pilnīgi atmosties.

Atmosties kā no miega – attapties; pēkšņi saprast (kaut ko).

Nāves miegs – 1. Ļoti dziļš miegs. 2. Stāvoklis, kad cilvēks ir miris.

Aizmigt mūža (arī mūžīgā) miegā – nomirt.

Gulēt mūža (arī mūžīgā) miegā – būt apbedītam, apglabātam; būt mirušam.

Mācas (arī lien) virsū kā miegs – saka, ja kāds ļoti neatlaidīgi, uzbāzīgi ko prasa, lūdz, arī uzbāzīgi traucē ar savu klātbūtni.

Miega mice – 1. Cilvēks, kas daudz guļ; miegamice 2. Pasīvs, neizdarīgs cilvēks; cilvēks, kam nav ierosmes.

 

 

     Par šīm un vēl daudzām citām interesantām lietām, kas saistītas ar miegu, jūs varat uzzināt vairāk, apmeklējot Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā līdz 20. martam apskatāmo izstādi, kas veltīta Vispasaules miega dienai.

 

     Apskatieties arī virtuālo izstādi Miegs: labs miegs un tā nozīme, miega traucējumi un to novēršana! Visas tajā iekļautās grāmatas iespējams rezervēt lietošanai mājās.

 

#worldsleepday

 

Izmantotie avoti
Pildava S., Cimdiņa I. Miegs un veselība // Doctus Nr.9, 2013.- 37.-40.lpp.
www.tezaurs.lv/sv