Foto no: www.kasjauns.lv

     Šī gada 15. septembrī aprit 80 gadi, kopš dzimis pazīstamais mākslinieks, gleznotājs, grafiķis, grāmatu dizaineris, plakātists, medaļmākslinieks Jāzeps Pīgoznis.

 

     Viņa daiļrades loks ar to gan nebeidzas – ir veidotas scenogrāfijas Leļļu teātrim, rakstītas publikācijas, ir līdzstrādāts arī mākslas filmu veidošanā („Četri balti krekli”, „Likteņdzirnas”, „Rūdolfa mantojums”).

 

     J. Pīgoznis ir īsts lauku bērns, dzimis un audzis pašā Latgales viducī – Rēzeknes apriņķa Ružinas pagasta Odumānos. Savās atmiņās mākslinieks atzīst, ka „dzīvesveids Latgalē tajos laikos bija ļoti patriarhāls un īsts. Dzīves loks ritēja dabiski, plūstoši, nesadalīti: cilvēka piedzimšana, jaunība, brieduma gadi un tad nāve un aiziešana. Nekādas īpašas traģikas nebija”.

 

     Bērnības gados redzētais ir veidojis to dvēseles līdzsvaru un mieru, kas caurvij mākslinieka daiļradi arī visu turpmāko dzīvi. Jāzeps bija viens no pirmajiem pārdrošajiem latgaliešiem, kas pēc kara puikas gados devās uz Rīgu ar vienu sapni – dienās kļūt par mākslinieku. Sākumā viņš mācījās J. Rozentāla vidusskolā, vēlāk uzsāka studijas Latvijas Valsts Mākslas akadēmijā. No 1972. gada gandrīz 30 gadus šajā akadēmijā arī nostrādāja.

 

     Savā daiļradē J. Pīgoznis ir tiecies pēc vispārināta dabas tēla atklāsmes, gleznojis mazpilsētas skatus, arī sieviešu aktus. Visus darbus raksturo labestība, izteiksmes precizitāte, domas skaidrība.

 

     Māksliniekam dzīves laikā ir bijušas neskaitāmas personālizstādes gan Latvijas lielajās pilsētās, gan mazpilsētās. Viņš ir piedalījies arī vairāk nekā 150 grupu izstādēs dažādās pasaules valstīs. Šodien viņa darbi aplūkojami gan muzejos, gan privātkolekcijās ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās robežām. Dzīves laikā mākslinieks ir saņēmis daudzus nozīmīgus apbalvojumus, bet 2011. gadā viņam piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

 

     Pavisam īsi pirms aiziešanas mūžībā J. Pīgoznis sagaidīja savas kopā ar Jāni Streiču un Gundegu Rancāni sarīkotās, Latgalei veltītās gleznu izstādes atklāšanu Sv. Pētera baznīcā Rīgā. (Mākslinieks aizsaulē aizgāja 2014. gada 28. maijā – tikai dažus mēnešus pirms nozīmīgas dzīves jubilejas.)

 

     Sagaidot J. Pīgožņa 80. dzimšanas dienu, apgādā Zvaigzne ABC ir iznākusi viņa sarakstītā autobiogrāfija „Pēckarš. Krāsas. Jaunība”.

 

     Līdz 22. septembrim Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā var iepazīties ar mākslinieka dzīves un daiļrades ceļam veltītu izstādi, kura vēlreiz apliecina, ka visu radošo mūžu J. Pīgoznis ir veltījis Latvijas dabas skaistumam un mīlestībai pret savu tautu.

 

Informācija sagatavota,
izmantojot bibliotēkas novadpētniecības materiālus