Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2022. gada 16. augustā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonementa krājums tiks papildināts ar 10 jaunām grāmatām. Turpinājumā – ieskats jaunumos.

 

     Zanes Daudziņas grāmata “Aktiera runa 21. gadsimta latviešu teātrī” būs labs izziņas avots aktieriem, režisoriem, skaņu operatoriem un skatuves runas pedagogiem un aizraujoša lasāmviela jebkuram teātra cienītājam. Izdevumā autore ievieš skaidrību aktiera runai veltītās terminoloģijas jomā latviešu valodā; pēta teātra vēsturē līdz šim nepieredzētu situāciju, kad aktiera uzdevumu amplitūda paplašinājusies no teksta izpildītāja līdz pat tā radītāja jeb demiurga lomai; piedāvā ne vien Latvijā, bet arī plašākā mērogā jaunu, unikālu aktiera runas rīku klasifikāciju; analizē tādus faktorus kā telpa, tehnoloģijas un publika, kuri nav tiešā veidā atkarīgi no aktiera, tomēr būtiski ietekmē runas rīku lietojumu un efektivitāti.

 

     Oto Ranka grāmatā “Dzimšanas trauma un tās nozīme psihoanalīzē” skatīti ne tikai traumatiskie pārdzīvojumi un to atveidošanās indivīda dzīvē, bet arī dzimšanas un atdzimšanas norišu atveidošanās literatūrā, mākslā, reliģijā un kultūrā. Grāmatas autors aizsāk to pētījumu virzienu, ko dēvē par prenatālo psiholoģiju, skatot cilvēka attīstību un pārdzīvojumus piedzimšanas norisēs, – psiholoģiju par norisēm pirms piedzimšanas.

 

     Izdevumā “Latgolys daņčus i na tik spieļoj Svātra” apkopoti 20 Latgales danču zīmējumi un apraksti latgaliešu un latviešu valodā, kā arī mūzikas disks, ko iespēlējusi folkloras kopa "Svātra". Tās vadītāja Sarmīte Teivāne daļu no šiem Latgales puses dančiem pati pierakstījusi vai ilgstoši dejojusi.

 

     Arnolda Auziņa romāna “Kā kulaks uz acs” varoņi ir tās profesijas pārstāvji, ar kuriem sastopas ikviens, sevišķi jau nežēlīgā vīrusa laikā. Grāmata sākas ar līķi, bet romāns ir dzīvi apliecinošs. Krievietes un latvieša mīlestība, neveiksmes un intrigas slimnīcā un sanatorijā, sarežģītas situācijas un humors – tas viss šajā grāmatā.

 

     Ilmāra Zvirgzda detektīvromāns “Reģistratūra” nav klasisks detektīvs. Tas vairāk līdzinās ironiskam rēbusam, intelektuāli izaicinošai spēlei, kurā ticamais mijas ar neticamo, brīnumainais – ar ikdienišķo, groteskais – ar piegludināti parasto.

 

     Karolīnes Bernāras romāns “Frīda Kālo. Dzīves krāsas” vēsta par vienu no leģendārākajām sievietēm mūsdienu vēsturē. Lai gan sākotnēji Frīda vēlas kļūt par ārsti, taču pēc piedzīvotā traģiskā negadījuma skaidrs, ka liktenis viņai paredzējis ko citu. Frīda iemīlas māksliniekā Djego Riverā, kas viņu pārliecina kļūt par gleznotāju un ieved plašajā mākslas pasaulē. Viņa seko savai intuīcijai un īsteno vēl neredzētas idejas. Tomēr Frīda ātri vien saprot – laimi var tikai aizņemties. Viņa nolemj doties savu ceļu un ir spiesta pieņemt lēmumus, kas liek apšaubīt visu, kam viņa līdz šim ir ticējusi.

 

     Meta Heiga “Mierinājuma grāmata” adresēta tiem, kurus pārņēmis nemiers vai nogurums, tiem, kuri meklē ceļu uz jēgpilnāku dzīvi, kam nepieciešams mierinājums un iedrošinājums. Grāmatā autora personīgie pārdzīvojumi savijas ar stāstiem no visas pasaules, vēstures, zinātnes un filozofijas, kļūstot par siltuma un uzmundrinājuma avotu un atgādinot laiku pa laikam apstāties, dziļi ieelpot un novērtēt eksistences skaistumu un neparedzamību. Tie mierina – ne vienmēr viss ir tik drūmi, kā sākumā var likties.

 

     Laipni gaidām bibliotēkā!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. septembrī.

Jauno grāmatu diena e-grāmatu bibliotēkā (grāmatas latviešu valodā) – trešdienās.

E-grāmatas angļu valodā u. c. svešvalodās lasiet šeit.

 

Līdzīgi raksti