Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2019. gada 2. maijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvās 34 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats jaunumos.

 

     A. Pūtelis pētījumā “Domas par latviešu mitoloģiju” vērtē ziņas par latviešu mitoloģiju un kultu, kas atrodamas dažādos rakstītajos avotos, latviski atstāstot šo darbu saturu un sastatot šo avotu veidotās versijas, meklējot ziņu pirmavotus, kā arī analizējot iespējamo izplatīto motīvu izcelsmi agrāk izveidotā rakstītajā tradīcijā. Darbs noraida uzskatu, ka ar fantāziju un dievību jaunradi nodarbojušies jaunlatvieši vai arī 17. gadsimta vēsturnieki, izsekojot dažādo ziņu attīstību rakstītos avotos, ievērojot reizēm pārāk brīvas interpretācijas radītās sekas un pārpratumus. Tādējādi tiek pierādīta vairāku latviešu folklorā neapstiprināto ziņu senāka izcelsme.

 

     V. Ivbuļa grāmata “Indoeiropiešu pirmdzimtenes meklējumi mūsdienās saistībā ar Indiju un baltiem” sniedz pārliecinošu un interesantu ainu par indoeiropiešu izcelsmes jautājumiem jaunā gaismā, balstoties uz pēdējo 35 gadu pētījumiem, skatot problēmu ne tikai uz valodniecības, bet arī uz arheoloģiskā materiāla bāzes. Uzmanības centrā ir pēdējie divi-trīs gadu desmiti un ievērojamākie dažādu tautību un dažādu nozaru zinātnieki, kuru darbi Latvijā līdz šim bieži vien nav pat pieminēti.

 

     Daiļliteratūras jaunumu klāstā G. Rozes romāns “Sadursme”, kuru veido cits citu papildinoši deviņi stāsti. Darbība notiek vienā dienā, taču katrai konkrētās dienas epizodei ir sava attiecību priekšvēsture. Romāna varoņi, pakļaudamies impulsīvām iegribām, pat neiedomājas, ka viņu rīcība var izraisīt tālejošas sekas, kas ne tikai atsauksies uz līdzcilvēku dzīvi, bet būtiski ietekmēs viņu turpmāko likteni.

 

     R. Volšas romāns “Vīrietis, kurš nepiezvanīja” stāsta par Sāru, kura sastop Ediju, pavada ar viņu kopā septiņas brīnišķīgas dienas un ir neglābjami iemīlējusies. Turklāt jūtas ir abpusējas, par to nav šaubu. Kad Edijs dodas sen ieplānotā ceļojumā un apsola piezvanīt no lidostas, nav iemesla viņam neticēt. Tomēr viņš nepiezvana. Draugi iesaka par viņu aizmirst, bet Sāra to nespēj. Viņa ir pārliecināta, ka kaut kas ir atgadījies. Edija pazušanai, visticamāk, ir nopietns iemesls. Pēc vairākām nedēļām  Sāra uzzina, ka viņai bijusi taisnība un ka Edija pazušanai tik tiešām ir iemesls – kāds noslēpums, kuru abi nebija izrunājuši.

 

     S. Švarcas romānā “Klusumu meklējot” lasītājam būs interesanti iejusties detektīva lomā. Autore ir ne tikai centusies iedziļināties noziegumu aprakstā, bet arī meklējusi tā saknes, piedāvājot atminēt mīklu – kurš tad ir vainīgais? Grāmata ir par ļaunumu un tā iemesliem, par to, cik svarīgs ir katrs mūsu solis, vārds, rīcība.

 

     Savukārt angļu rakstnieka E. Meina “Naturālists” ir romāns, kurā spoži parādīts, kā ģeniāls zinātnieks atmasko ļaunumu, kas citiem izskatās pēc nejaušības.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. maijā.

 

Līdzīgi raksti