Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2015. gada 16. jūnijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 46 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Latvijas Valsts augļkopības institūta vadošā pētnieces S. Ruisas grāmatā „Saldie un skābie ķirši” apkopots svarīgākais, lai rūpīgi izvēlētais un stādītais ķiršu koks aplaimo ar bagātīgu ražu. Izdevumā saistoši soli pa solim izstāstīts, kādēļ ķirši ir ne vien gardi, bet arī vērtīgi, kuras šķirnes labāk izvēlēties, kā stādīt, kopt un veidot koka vainagu, sniegti padomi gardēžiem u. c.

 

     Grāmatas „No šūpuļa līdz šūpulim” autori V. Makdono un M. Braungarts uzsver, ka visam ir nepieciešams laiks. Īpaši tam, lai mainītos sabiedrības domāšana un uzvedība. Laiks vajadzīgs, lai saprastu, kā rīkoties, kas ir svarīgs, derīgs, vērtīgs. Šī grāmata ir vēl viena iespēja paplašināt izpratni par to, kas ir svarīgi, lai Latvijā modernu un inovatīvu rūpniecību varētu apvienot ar viszaļākās valsts statusu. Izdevumā atradīsiet ne mazums informācijas par ekolietderīgumu un smelsieties idejas un iedvesmu teikt jāvārdu ekoražošanai.

 

     Psiholoģijas profesora un neiropsiholoģijas pētnieka S. Korensa grāmata „Kā saprasties ar suni” ir gluži vai sarunvārdnīca saziņai ar četrkājaino draugu. Tā kā suns nav apveltīts ar verbālām spējām, tas visu „sakāmo” izteic ar ķermeņa palīdzību. Autors paskaidro, ko tad īsti nozīmē katrs astes vēziens, kā tulkojamas tā ausu un acu kustības, kā īsti suns sazinās ar saimnieku, citiem suņiem, pat kaķiem, un kā tam atbildēt tā, lai dzīvnieks sacīto saprastu.

 

     Izdevuma noslēgumā ir arī vizuālais glosārijs un suņu valodas vārdnīca, kur tad uzskatāmā veidā atrodama un atmiņā atsvaidzināma jauniepazīto suņa uzvedības īpatnību nozīme. Grāmata ir praktiska, taču ne klaji didaktiska, tālab ies pie sirds arī tiem, kam interesē suns un šī dzīvnieka attīstība laikmetu lokos..

 

     Grāmatā „Bērna sasniegumu veicināšana pirmsskolā” autoru kolektīvs, balstoties uz zinātniskiem pētījumiem, parāda, kāda nozīme bērnu attīstībai ir kustībām, zīmēšanai, dejošanai, ritma izjūtas attīstīšanai, skaņu pasaules izzināšanai.

 

     Pirmsskolas vecuma bērnu metodoloģija ir viens no galvenajiem nosacījumiem tālākai bērna personības attīstībai darbības sasniegumu apzināšanās procesā. Grāmatā vērtīgi ir visu autoru secinājumi par bērnu pašdarbību kā nozīmīgu faktoru personības attīstībā. Izdevuma saturs atsedz iespējamās inovatīvās iestrādnes pirmsskolas vecuma bērnu audzināšanā, ir nozīmīgs ieguldījums pirmsskolas pedagoģijas zinātnes un prakses attīstībā Latvijā.

 

     Mūzikas vēsturnieces Z. Gailītes grāmata „Mūsu Baumaņu Kārlis” ir veltījums Latvijas Republikas himnas autora dzīvei un darbībai viņa 180 gadu jubilejā. Grāmatā spilgti un tēlaini sniegta arī plašāka laikmeta panorāma un raksturoti komponista līdzgaitnieki, vide un notikumi, ļaužu saskarsme un kaislības, tikumi un netikumi.

 

     Ž. Evansa grāmata „Filozofija reālajai dzīvei” ir uzaicinājums paviesoties iedomātā augstskolā, kuras stingrie, prasīgie pasniedzēji iz 12 izcilākie antīkās pasaules filozofi, un noklausīties lekcijas par laimes izjūtu, psihes elastību un daudziem citiem tematiem. Vitalitātes pilna un iedvesmojoša, šī ir reāla filozofija ikdienas dzīvei.

 

     V. Kespersaksa grāmata „Kaligrāfija 24 stundās” ir rūpīgi sastādīts mācību kurss visiem, kuri vēlas apgūt izsmalcināto kaligrāfijas mākslu. To izmantojot, ikviens burtu pa burtam un vilcienu pa vilcienam spēs iemācīties dažādu alfabētu pamatprincipus, kas izklāstīti koncentrētās, rakstības tehniku pilnveidojošās nodarbībās.

 

     Grāmatā iekļauti dažādu veidu raksti, kas piemēroti gan platām, gan smalkām spalvām, sākot ar vienkāršajiem romiešu kapitālburtiem un pamatminuskuļiem, un beidzot ar grezniem dekoratīviem šriftiem. Izdevums noderēs, lai iemācītos iluminēt burtus, izkārtot tekstu lapā, ievērot atstarpes, strādāt ar krāsām un papildināt vienkāršus alfabētus ar elegantiem vijumiem.

 

     Daiļliteratūras klāstā G. Bereļa romāns „Vārdiem nebija vietas”, kas ir ceturtā grāmata pēc rakstnieces Gundegas Repšes iniciatīvas veidotajā grāmatu sērijā „Mēs. Latvija, XX gadsimts”. Pats autors par grāmatas saturu izsakās šādi: „1913. gads – Latvijā uzņem pirmo mākslas filmu. 1914. gads – sākas Pirmais pasaules karš, par ko visi ir lielā sajūsmā, bet iemesli katram citādi. 1915. gads – Kurzemē tuksnesis, to pamet ap 700 000 cilvēku, vien rēgi klīst pa purviem. 1916. gads –  ļauži pamazām apjēdz, kādā baisā gaļasmašīnā no laba prāta ielīduši. Ja reiz pasaule sajukusi prātā, kā gan viens cilvēks var nepakļauties vispārības aicinājumam?”

 

     Viks grāmatā „Santamonika, Arhangeļskas apg.” stāsta par savām gaitām padomju armijā. Viņš dienējis pie ziemeļu polārā loka – Arhangeļskas apgabalā. Skarbi bijuši ne tikai klimatiskie apstākļi, bet arī disciplīna un attieksme pret dienējošajiem. Tomēr šis nav žēlabu un gaudu pilns stāsts. Gluži otrādi – var tikai apbrīnot autora prasmi pielāgoties situācijai, vienlaikus tomēr neatsakoties no saviem principiem, kā arī spēju apkārt notiekošo uztvert ar zināmu humora un ironijas devu.

 

     Grāmata valdzina ne tikai ar Vikam raksturīgo dzīvīgo un savdabīgo valodu bet arī ar liecībām par aizgājušā gadsimta vēstures un kultūras lappusēm – lielvaru sacensība, pirmie soļi kosmosā, tālaika radioprogrammu top dziesmas un jaunā komponista Imanta Kalniņa parādīšanās pie mūzikas apvāršņa.

 

     J. Einfelds triloģijā „Rīga” savukārt caur trīs māsu Martas, Elīzes un Elīnas likteņiem ierauj lasītājus viņu pašu pagātnē-tagadnē-nākotnē, kur visi grēki un to sekas ir kā uz delnas. Romānā lasītāju gaida spoža groteska un romantisms, asprātīgas un neparastas alegorijas, simbolu un metaforu kaujas, neierobežota visdažādāko laiku un to atstāto nogulu kombinēšana, sirreālisms un skaudrs reālisms, it kā neticama, absurda pasaule.

 

     F. Moccia romāns „Cilvēks, kurš negribēja mīlēt” stāsta par talantīgo pianisti Sofiju, kurai un viņas jaunajam vīram Andrea bija visas pasaules laimes apsolījums. Iespējams, viņi būtu laimīgi līdz mūža galam. Tikai viens nebūtisks strīds, liktenīgs mirklis aizkrāso logus laimes mājai un satriec visus sapņus smalkās druskās. Sofija atsakās no savas mīlestības uz mūziku, lai būtu kopā ar Andrea.

 

     Tankredi – jauns, bagāts, skaists un… vientuļš. Sofija – talantīga pianiste, kura mīlestības dēļ atteikusies no spožas karjeras. Kādi upuri jānes, kad parādās jauna mīlestība? Vai tas, kura sirdi nospiež traģiska neatrisināta pagātnes mīkla, spēs pilnvērtīgi ļauties jaunām jūtām?

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. jūlijā.

 

Līdzīgi raksti