Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2015. gada 1. aprīlī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 40 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     A. Vasiļjeva grāmata „Eiropas modes vēsture. 18.–20. gadsimts” veltīta Eiropas modei trīs gadsimtos laika posmā no 1700. līdz 2000. gadam. Tas ir laiks, kad notikumi Eiropas vēsturē mainās kā kaleidoskopā: Lielā franču revolūcija, Napoleona karagājieni, fotogrāfijas izgudrošana un pirmie dagerotipi, Zīgmunds Freids, Pirmais un Otrais pasaules karš... – tiem ir grūti izsekot un vēl jo vairāk tam, kā šie notikumi ir ietekmējuši laikmeta ģērbšanās stilu un gaumi sadzīvē.

 

     Lietussargi, kurpes, kardigani, korsetes, Viktorijas laikmeta krinolīni, rotaslietas no dabiskiem matiem, turnīras, somiņas, cepurītes, mežģīnes – kvalitatīvās fotogrāfijas pārsteidz ar daudzveidību un unikalitāti un koncentrētā veidā ļauj lasītājam pieskarties Eiropas vēstures notikumiem. Greznais izdevums pārsteidz ar bagātīgo un daudzveidīgo A. Vasiļjeva rūpīgi vāktās kolekcijas attēlu kopumu, ar izsmeļošiem autora komentāriem un plašām piezīmēm gan par laikmeta kopīgajām modes tendencēm, faktoriem, kas veicinājuši kādu neparastu iezīmju rašanos, gan personībām, kuras uztvērušas laikmeta garu, to iemiesojot savās tērpu kolekcijās.

 

     D. P. Fusko grāmata „Aizsardzībai pret ļauno” ar praktiskiem piemēriem izskaidro veidus, kādos cilvēka dzīvē un ķermenī var ienākt ļaunums un dažādas problēmas, fiziskas slimības un psihiskie traucējumi. Autors arī parāda ceļu, kā kļūt garīgi un fiziski veselam un brīvam. Grāmatā atradīsiet noderīgu informāciju par maģijas, ezotērikas un okultisma būtību, par spiritistiem un dziedniekiem. Grāmatas otrajā daļā sniegts konkrētu slimību un traucējumu uzskaitījums ar norādēm to dziedināšanai.

 

     Kolektīvā monogrāfija „Psiholoģija” (šoreiz piedāvājam tās 3. daļu) apskata lietišķās tēmas – organizāciju, juridisko, militāro, izglītības un sporta, kā arī ģimenes psiholoģiju. Izdevumā apkopota aktuālākā informācija par šo psiholoģijas nozaru teorijām un jaunākajiem pētījumiem.

 

     Kā praktisku palīgu darbā tiem, kuri vēlas veidot dažādas sarežģītības teksta dokumentus ar datoru, piedāvājam J. Augucēviča grāmatu „Word. Microsoft Office 2013”. Grāmatā bez vienkāršām dokumentu formatēšanas lietām īpaša uzmanība tiek veltīta garo dokumentu (referātu, kursa un studiju darbu, diplomdarbu u. c.) maketēšanas automatizācijai, tajā apskatītas tādas tēmas kā teksta formatēšana, pielietojot stilus, dokumentā ievietoto objektu automātiskā numerācija un atsauču izveidošana, literatūras avotu saraksta automātiskā izveidošana un ievietošana, kā arī atsauču ievietošana, satura rādītāja ievietošana un sērijveida dokumentu sagatavošanas pamatlietas.

 

     Daiļliteratūras klāstā S. Košeļevas 21. gadsimta mīlasstāsts „Rīga – Maskava”. Šī grāmata, miniromāns stāstos, vēsta par mūslaiku Romeo un Džuljetu – latviešu meiteni un krievu puisi. Lasītājs kopā ar grāmatas varoni gribot negribot kāpj vilcienā „Rīga – Maskava” un jau kuro reizi dodas pāri austrumu robežai, lai sastaptos ar viņu – ar īstu un nesavtīgu mīlestību. Te nav vietas aizspriedumiem, nacionāliem konfliktiem, aizvainojumiem, pat atšķirtībai nav varas pār mīlestību, jo mēs visi esam cilvēki, kas nemitīgi atrodas ceļā uz sevi un vienam pie otra.

 

     I. Jansones romāns „Vienīgais” lasītājam ļaus aizdomāties par to, kas ir tas, ko dzīvē dēvējam par būtisko. Romāna vēstījumā kā centrālā tēma izvirzīta viena nopietnākajām no mūsu steidzīgā un viszinīgā laikmeta problēmām – mīlestības neesamība, aklie mēģinājumi to aizstāt ar visa veida un rakstura „attiecībām”, virspusību, neiedziļināšanos, vienaldzību un pārvarīgie sapņi kādam vai vismaz kaut kam „piederēt” – Dievam, mākslai, zināšanu krāšanai vai gluži vienkāršai, parastai ikdienai, kurā jākurina krāsnis un jāceļ vistas uz laktas. Arnis, Madara, Dina un Linards, sapinušies savās attiecībās, alkās pēc dziedināšanas un īstas piederēšanas maldās katrs pa saviem ceļiem, pieķeroties visdažādākajiem dievišķā aizstājējiem.

 

     Ē. Kūļa romāns „Vecīt, bez komentāriem…” stāsta par Arturu Kokaini, kurš ir bijušais tālbraucējs šoferis vēl tajā vecumā, kad „labākajiem gadiem” ir tikai nedaudz pāri. Viņš piedzīvojis lielus zaudējumus, taču cerība tikt uz zaļa zara tomēr nav zudusi. To mudina īstenot pilsētā pēkšņi uzradies kādreizējais narkobiznesa partneris Villijs. Arturs izlemj, ka vēl pēdējo reizīti jāpaveic bīstamais uzdevums un pēc tam beidzot varēs dzīvot blakus uzticīgajai sievai Ausmai tā, kā pašam patiks. Taču liktenim attiecībā uz viņu ir citi plāni; par meliem, tāpat kā par patiesību, galu galā nākas maksāt, reizēm pat ar visdārgāko, kas cilvēkam pieder. Dzīve nav pasaka, kurai ikviens var sacerēt laimīgas beigas pēc sava prāta…

 

     Lietuvas literatūras klasiķa R. Garnauska romāns „Migla virs ielejām” stāsta par nelielas miglainas ielejas malā esošas skolas un tās audzēkņa dzīvi. Astoņpadsmitgadīgs puisis vēlas palīdzēt stārķiem iekārtot ligzdas vietu, rāpjas pa trepēm, taču nelaimīgi krīt. Nelaimes gadījums atsaucas gan uz skaisto bērnības laika draudzību, gan profesijas izvēli, gan vecākiem un darba kolēģiem.

 

     P. Mersjē romāns „Lea” vēsta par nejaušu iepazīšanos – ceļmalas kafejnīcā Provansā nejauši iepazīstas pusmūža kungi Adrians Hercogs un Marteins van Flīts. Kopīgais mājupceļš uz Berni svešiniekus satuvina, un van Flīts atklāj ceļabiedram kādu traģisku, noslēpumainu un poētiski skaistu stāstu.

 

     Tā galvenā varone ir Lea, van Flīta meita, – sākumā maza meitenīte, kurai tētis nopērk pirmo vijoli, vēlāk, stāstījumam risot tālāk, plaukstoša skaistule un talantīga māksliniece, būtne, kuras kaislības valda ne tikai pār viņu pašu, bet arī pār tiem, kuri pietuvojas Leas dzīvei.  Van Flīta un viņa meitas liktenis Adrianu valdzina un saviļņo, aicina vilkt paralēles ar attiecībām paša ģimenē, un iegremdēšanās svešinieka stāstā kļūst par pārsteigumiem un atklājumiem bagātu ceļojumu mīlestības, mūzikas un jūtu sarežģītajā pasaulē.

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. aprīlī.

 

Līdzīgi raksti