Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv      

     2014. gada 1. novembrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 32 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Dž. K. Rodrigesas grāmatā „Pasaules populārākās diētas” apkopota svarīgākā informācija par 50 iecienītām svara zaudēšanas metodēm un 25 veselību veicinošām uztura programmām. Uzziniet, cik sena ir katras diētas vēsture, kāds ir tās galvenais darbības princips, kurus produktus drīkstat ēst un kurus – ne, kā šī diēta var ietekmēt jūsu veselību un svaru un vai tā ir zinātniski pamatota!

 

     Franču kultūrvēsturnieces A. Koenas-Solalas monogrāfijā „Marks Rotko” aprakstīts Latgales ebreju zēna sarežģītais ceļš no imigranta līdz atzītam māksliniekam. Autore pievēršas Rotko veikumam 20. gadsimta kultūras kontekstā un mēģina atbildēt uz vairākiem būtiskiem jautājumiem – ko viņam nozīmēja Dvinskas periods? Kā tas ietekmēja Rotko personību? Kā mākslinieka pasaules uztveri veidoja Talmūda–Toras skolā gūtā izglītība un daudzie noraidījumi, ar kuriem viņam nācās saskarties izcelsmes un izvēlētās profesijas dēļ? Kāds bija viņa ceļš uz publikas un kritiķu atzinību un cik daudz tā viņam nozīmēja?

 

     Šī grāmata ir neparasts Rotko portrets, kas atklāj viņa sarežģīto dzīvesstāstu – centienus integrēties amerikāņu sabiedrībā, sava ceļa meklējumus, protestu pret mākslas komercializāciju, alkas pēc stabilitātes un vienlaikus bailes no pārlieku ērtas dzīves, finanšu grūtības, depresiju un pašnāvību.

 

     Cittautiešiem, kuri sāk apgūt latviešu valodu A1 un A2 valodas prasmes līmenī (pamatlīmenī), lielisks palīgs būs pašpārbaudes testu krājums „Es protu latviešu valodu”. Krājums izmantojams gan patstāvīgam mācību darbam, gan darbam valodas apguves nodarbībās. Tajā katram valodas apguves apakšlīmenim pēc vienotas sistēmas izveidoti 15 testi un atbildes ar vienkāršiem komentāriem un tabulām, lai valodas apguvējs varētu pārbaudīt savas prasmes, kā arī papildināt zināšanas.

 

     Testos tiek piedāvāti daudzizvēļu uzdevumi, kuros no vairākām atbildēm jāizvēlas pareizā; jā/nē uzdevumi, kuros jāatzīmē, vai apgalvojums ir patiess vai nepatiess; ievietošanas uzdevumi, kuros jāizvēlas no piedāvātajiem variantiem pareizais vārds, kā arī savietošanas uzdevumi, kuros loģiski jāsavieto teksti no dažādiem sarakstiem.

 

     Mātes un meitas I. un L. Hadaņonoku grāmata „Kā raisās valodiņa” mudina vecākus un skolotājus ieklausīties bērnos un palīdz saprast, ka bieži vien bērns nevis nevēlas, bet nevar kaut ko izlasīt vai uzrakstīt. Autores šajā izdevumā piedāvā vairākus vingrinājumus gan smadzeņu darbības, gan valodas attīstībai, tāpēc grāmata lieliski noderēs gan skolotājiem, gan vecākiem un vecvecākiem.

 

     Daiļliteratūras klāstā Dz. Žuravskas romāns „Nakts mūža garumā”, kurš stāsta par divu māsu bērnības un jaunības savstarpējo attieksmi vienai pret otru un to, kā liktenis katru cilvēku pēc nopelniem noliek savā vietā.

 

     K. Pankolas romāna „Muchanchas” centrā ir daudzas tikšanās, kas uzjundī senas atmiņas un pagātnes atbalsis, kuras brīžiem pilnībā draud nomākt tagadnes notikumus. Autores meistarīgi radītā spriedze sadzīvo ar lieliskām zināšanām par cilvēka dvēseles slēptākajiem nostūriem. Kā vēsta grāmatas apakšnosaukums – viss ir meiteņu rokās.

 

     Prāmja „Estonia” katastrofas pētnieka M. Kalandarova dokumentālajā romānā „Vīza uz dzelmi. Ārpus atļautās robežas” krāšņā un tēlainā valodā stāstīts par katastrofai sekojošajiem dramatiskajiem notikumiem. Izmeklēšana M. Makalandarovu aizveda tālu no prāmja bojāejas vietas. Izpētes laikā tika atklāti īpaši slepeni eksperimenti armijas pilsētā Skrundā un noslēpumainas darbības šķietami mierīgajā un rāmajā Baltijas jūrā.

 

 Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 19. novembrī.

 

Līdzīgi raksti