Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Aiz loga novembris – mēnesis, kuru droši varam saukt par Latvijas patriotisma mēnesi. Divi nozīmīgi datumi mūsu valsts vēsturē – 11. un 18. novembris  rosina ikvienu atcerēties Latvijai tik svarīgos notikumus, vedina aizdomāties un novērtēt to, cik milzīga vērība ir savas neatkarīgas valsts esamība.

 

     11. novembrī, Lāčplēša dienā, godinām Latvijas brīvības cīnītājus un Neatkarīgās Latvijas armijas uzvaru pār Bermonta karaspēku Latvijas Brīvības cīņu laikā 1919. gada 11. novembrī. Šajā dienā 1919. gadā tika dibināts arī  Latvijas valsts apbalvojums – Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi „Par Latviju”. Par skaistu un saviļņojošu tradīciju ir kļuvusi svecīšu aizdegšana gan 11. novembra krastmalā Rīgā, gan citviet Latvijā.

 

     18. novembris – Latvijas valsts proklamēšanas diena. 1918. gadā Latvijas neatkarība tika izcīnīta bruņotās cīņās, kas prasīja daudz upuru. Tas bija brīnums, ka tik maza un Pirmā pasaules kara laikā novājināta tauta spēja izveidot un nosargāt savu valsti.

 

     Sagaidot novembra svētkus, Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā ir sagatavota izstāde, kuras materiāli gan sniedz informāciju par mūsu valsts vēstures gaitām, gan piedāvā dažādas idejas šo svētku organizēšanai un īpašas svētku noskaņas radīšanai.

 

     Lai skaista un priecīga Latvijas dzimšanas diena! Atcerēsimies – sveicot Latviju dzimšanas dienā, mēs sveicam arī paši sevi, jo valsts taču esam mēs paši  katrs atsevišķi un visi kopā!