Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     1. maijā skaistu dzīves jubileju svinēja kordiriģente un mūzikas pedagoģe Antoņina Milaševiča. Kopā ar savu dzīvesbiedru Vitoldu Milaševiču viņa ir iemantojusi cieņu un mīlestību to Latgales un Rēzeknes iedzīvotāju vidū, kuriem tuva kora mūzika un dziesma.

 

Īss ieskats Antoņinas Milaševičas biogrāfijā

 

     Dzimusi 1938. gada 1. maijā Abrenes apriņķa Briežciemā, skolas gaitas uzsākusi Baltinvas vidusskolā, tālāk ceļš vedis uz Rēzeknes Mūzikas vidusskolu.

 

     1960. gadā pēc vidusskolas absolvēšanas uzsākusi studijas J. Vītola Latvijas Valsts konservatorijas Kordiriģēšanas nodaļas I. Kokara klasē, kuras beigusi 1967. gadā. 1960. gadā sākusi arī strādāt Rēzeknes Mūzikas vidusskolā, kurā ir izskolojusi ne vienu vien jaunu latgaliešu diriģentu paaudzi.

 

     A. Milaševiča ir dziedājusi arī vairākos ansambļos un koros. Starp tiem jāmin vokālais sieviešu kvartets “Latgale”, koris “Ezerzeme”, Rēzeknes Sāpju Dievmātes baznīcas koris. Gadu desmitiem enerģiskā diriģente ir vadījusi sieviešu kori “Ieviņa” un jaukto kori “Saskaņa”.

 

     Piedalījusies XIII-XX Vispārējos latviešu dziesmu svētkos, Latgales novada dziesmu svētkos un koru festivālos, bijusi zonālo dziesmu svētku virsdiriģente Rēzeknē, Balvos, Ludzā.

 

     Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūrvides attīstībā Antoņina un viņas vīrs Vitolds Milaševičs ir saņēmuši Latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks 2016”.

 

     Līdz 15. maijam Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā var iepazīties ar bibliotekāru sagatavotu izstādi, kuras materiāli ļauj ielūkoties Antoņinas Milaševičas darbīgā mūža lappusēs. Laipni gaidīti!