Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2015. gada 1. jūnijā, Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, tiks uzsākta pirmā Bērnu grāmatu nedēļa Latvijā. Rēzeknes Bērnu bibliotēka, sagaidot šo notikumu, saviem lasītājiem piedāvā jaunas grāmatas. Turpmāk neliels ieskats daļā no tām.

 

L. Čailda „Es taču esmu par mazu, lai ietu skolā”

     Ja jūsu bērns ir nobažījies par došanos uz bērnudārzu vai skolu, iepazīstiniet viņu ar mazo Lolu! Kaut arī tētis un mamma uzskata, ka Lola ir liela diezgan, lai sāktu iet skolā, viņai pašai gan tā neliekas. Lolas brālis Čārlijs ar neparastiem argumentiem pacietīgi pārliecina mazo māsu par to, cik svarīgi ir iet skolā. Piemēram, kad Lola paziņo: „Līdz simtam man nemaz nav jāprot skaitīt. Man pilnīgi pietiek ar desmit,” Čārlijs iebilst: „Ja nu vienpadsmit ziloņi sagribēs kādu našķi? Kā tu saskaitīsi, cik našķu būs vajadzīgs?”

 

     Lolu visur pavada kāds neredzams, bet ļoti nozīmīgs tēls Sorens Lorensens – mazās meitenītes iedomu draugs. Grāmatas autore britu rakstniece un ilustratore Lorena Čailda  par viņu raksta: „Ir taču labi zināms, ka jauns iesākums allaž prasa daudz raižu un satraukumu. Un tāpēc cilvēkam patiktu, ja šādā reizē kopā ar viņu būtu kāds labs draugs. Iedomu draugiem ir viena liela priekšrocība salīdzinājumā ar citiem – viņi vienmēr darīs tieši to, ko tu gribi, un vajadzīgajā brīdī tūlīt būs klāt.” Tikai vērīgi ieskatoties grāmatas lappusēs, neredzamo Sorenu Lorensenu tomēr varēs pamanīt.

 

     Grāmatas ilustrācijas veidotas kolāžas tehnikā, izmantojot fotoattēlus, tapetes, akvareļus, krāsaino papīru un citus materiālus, bet galvenie tēli zīmēti kā papīra lelles. Tas iedrošinās arī bērnus pašus zīmēt savas lelles un spēlējoties izdomāt kādu stāstu.

 

„Pirmie zēnu stāsti. Es lasu ar prieku”

     Bērna lasītprieku veicinās šie septiņi piedzīvojumu stāsti, kas rakstīti tieši zēniem. Grāmata īpaši piemērota pašiem mazākajiem lasītājiem – teksts ir viegli uztverams, turklāt katrā lappusē to papildina krāsainas, dzīvespriecīgas ilustrācijas! Ir tik aizraujoši iepazīties ar bezbailīgajiem pirātiem Maksi un Tomu vai arī kopā ar Ralfu doties briesmoņu medībās!

 

„Pirmie meiteņu stāsti. Es lasu ar prieku”

     Bērna lasītprieku veicinās šie septiņi sirsnīgie stāsti, kas rakstīti tieši meitenēm. Grāmata īpaši piemērota pašām mazākajām lasītājām – teksts ir viegli uztverams, turklāt katrā lappusē to papildina krāsainas, dzīvespriecīgas ilustrācijas! Ir tik aizraujoši pievienoties Elīzai, Bonijai, Paulai vai citai meitenītei viņu brīnumainajos piedzīvojumos! Lai jauki vakari kopā ar šo grāmatu!

 

J. Joņevs , R. Pētersons „Slepenie svētki”

     Lielajam drēbju skapim ir dzimšanas diena, bet visu dienu viņu tā arī neviens neapsveic. Taču skapis neskumst. Viņš savu dzimšanas dienu svin naktī, viņa viesi nes dāvanas un uzvedas kā trakulīgā ballītē. Vecākiem nevajadzētu rāties, ja no rīta istabā ir nekārtība – pie tā taču nav vainīgi bērni!

 

P. Lindenbauma „Brigita un brāļi aļņi”

     Brigitai ir apnicis būt vienīgajam bērnam ģimenē – tāda dzīve ir pārāk klusa. Ja meitenei būtu brālis vai māsa, viņai nebūtu tik garlaicīgi. Kādu dienu, pārnākusi mājās, Brigita ierauga pie savām durvīm sēžam trīs aļņus un nolemj vest tos sev līdzi, lai tie kļūtu par viņas brāļiem. Bet izrādās, ka aļņi nemaz nav tādi brāļi, kādus Brigita ir iedomājusies. Varbūt miers un klusums – tas nemaz nav tik slikti…

 

V. Disnejs „Pelnrušķīte”

     Kādā dienā dzīve senā, brīnišķīga dārza ieskautā muižā sagriežas ar kājām gaisā. Nomirst tās saimnieks, atstādams mazu meitiņu kopā ar pamāti un pusmāsām Drizellu un Anastasiju.

 

M. Zutis Nenotikušais atklājums”

     Dabas pētnieks Kārlis Darviņš dodas izņemt no pastkastes žurnālu, bet pamana pagalma sniegā vienkājaina radījuma pēdas. Mēģinot to izsekot un izdarīt atklājumu, viņš pārsteigts redz, ka pēdu skaits arvien pieaug. Kad viņa minējumi jau sasniedz desmitkājainu citplanētieti vai piecus bandītus, dabas pētnieks nolemj, ka šoreiz atklājums labāk lai paliek neizdarīts, un mūk.

 

     M. Zuša bilžu grāmatas saturs un stils varētu īpaši uzrunāt zēnus – mazos analītiķus un joku mīļotājus. Ar šīs grāmatas ilustrācijām, dizaina un satura konceptu Mārtiņš Zutis piedalījās pirmās Rīgas bilžu grāmatu kvadriennāles „Attēlu stāsts” konkursā 2014. gadā. Tagad ideja pārtapusi grāmatā.

 

M. Hovards Auniņš Šons. Tīreļa briesmonis”

     Kas tur kauc? Vai tas ir viens no kārtējiem stulbajiem Šona jociņiem? Varbūt Fermeris atkal vingrinās trombona spēlē? Vai arī tas ir … briesmonis?

 

L. Kukare- Aldersone Piedzīvojumi Lielmežā”

    Grāmatā attēloti dažādi notikumi Lielmežā. Tajā dzīvojošo meža zvēru spilgtajos raksturos var ieraudzīt arī cilvēkiem piemītošas īpašības. Paralēli dažādajiem piedzīvojumiem tiek stāstīts par gadalaiku maiņu, norisēm dabā un katram gadalaikam raksturīgajiem svētkiem.

 

A. Pervika „Prezidents”

     Asprātīgos stāstiņus par kādas mazas valstiņas paveco,  pienākumiem apkrauto, taču vienmēr apķērīgo un laipno prezidentu, kam netrūkst arī savu cilvēcisku vājību, uzrakstījusi igauņu rakstniece. Tātad tas ir igauņu prezidents? Jā, – bet tikpat labi varētu būt arī latviešu. Un arī latviešu bērniem šis tas jāzina par prezidenta pienākumiem un dzīves kārtību!

 

     Pirms prezidentu, kura vārds ir Pontus, ievēlēja par prezidentu, viņš jau bija nodzīvojis garu mūžu. Viņam nekad netrūka pienākumu un ļoti trūka laika. Būdams prezidents, viņš bieži tiek kritizēts, turklāt gandrīz nekad nevar darīt to, ko patiesībā būtu gribējis pats – tomēr dažreiz viņam tas izdodas, un valstij tas it nemaz nenāk par ļaunu.

 

„Redzeslokā. Pirmais pasaules karš”

     Enciklopēdija par Lielā kara notikumiem, karavīru varonību frontē, ieročiem un dzīvi ierakumos.

 

„Redzeslokā. Otrais pasaules karš”

     Enciklopēdija par Otrā pasaules kara vētrainajiem notikumiem no „zibenskara” līdz atombumbai.

 

Dž. Grišams „Teodors aktīvists Būns”

     Teodors Būns atkal ir klāt, un atkal viņam jātiek galā ar grūtu un arī bīstamu situāciju. Pilsētai aktuāla politiska problēma un vides apdraudējums ir sadalījis Stratenburgas iedzīvotājus divās karojošās nometnēs, un šīs cīņas pašā viducī nonāk Teo. Turklāt viņš atklāj vēl vienu, apslēptu šīs cīņas līmeni – korupciju. Šis atklājums, ja Teo sāktu rīkoties, var apdraudēt gan viņu pašu, gan vecākus. Tomēr Teo nedomā atkāpties un atrod veidu, kā panākt taisnības uzvaru.