Foto: S. Gutāns

     2018. gada 6. februārī jau piecpadsmito gadu pēc kārtas, aicinot padomāt par to, kā mēs katrs rūpējamies par savu drošību internetā un kāds ir mūsu ieguldījums, veidojot labāku interneta vidi, tika atzīmēta Vispasaules Drošāka interneta diena. Dienas sauklis – Drošāks internets sākas ar tevi.

 

     Šajā dienā Nautrēnu vidusskolas 9. klases skolēni ar skolotāju Mariju Mazuri apmeklēja Nautrēnu pagasta bibliotēku, kur kopīgi tika runāts par to, ka ikvienam ir jāsaprot: internets ir ļoti pateicīgs instruments, lai virtuālajā vidē radītu ilūziju par to, kas mēs esam, ar ko mēs nodarbojamies, kas ir mūsu radinieki un draugi, kā mēs izskatāmies, vārdu sakot, mēs varam izfantazēt pilnīgi jebkādu informāciju, un neviens, ja vien ne profesionāli datorspeciālisti, nemaz nenojautīs, vai sniegtā informācija ir patiesa, vai tie ir meli.

 

     Internetā cilvēks var izlikties par to, par ko vēlas, var dzīvot dubultu dzīvi. Bet ir jāatceras, ka iepriekšminētais attiecas ne tikai uz sevi pašu, bet arī uz citiem cilvēkiem, kas interneta vidi un tajā esošās personas var izmantot ļaunprātīgiem un pretlikumīgiem mērķiem.

 

     Bibliotēkā notikušajā pasākumā skolēni aktīvi iesaistījās tiešsaistes testa “Kāds tu esi internetā?“ aizpildīšanā. Rezultāti bija dažādi – dalībnieki bija gan lineāli (taisns un nelokāms, bet reizēm pārlieku piesardzīgs), gan cirvji (dzīves baudītājs, kas vienmēr meklē ērtāko un ātrāko variantu), gan špakteļlāpstiņas (cenšas un bieži visu dara pareizi, bet gadās pa neaizšpaktelētam robam). Secinājums: visiem vēl ir jāpadomā par savu drošību virtuālajā vidē.

 

     Bet kāds esi Tu? To, kas tika atgādināts skolēniem, der atcerēties ikvienam interneta lietotājam.

 

     Saviem interneta vietņu profiliem izmantojiet drošas paroles, kas pasargās jūsu profilus no to uzlaušanas un informācijas noplūdes. Profilu uzstādījumos nosakiet, kāda informācija (tostarp attēli!) un kam būs redzama gan konkrētajā vietnē, gan tās ārējās saitēs. Drošības labad profilā vispār neiekļaujiet to informāciju, kas obligātā kārtā no vietnes administrācijas puses netiek prasīta un kuru jūs svešiem cilvēkiem negribētu izpaust!

 

     Ja esat nonākuši līdz komunikācijai ar svešinieku sociālajos tīklos vai kādā čatā, nekādā gadījumā neizpaudiet svešiniekam savus vai savu tuvinieku personas datus, telefona numuru, dzīvesvietas vai IP adresi, kā arī nekādā gadījumā nesūtiet tam savas fotogrāfijas, jo internetā neviens nevar būt drošs un zināt, vai svešinieks tik tiešām ir patiesi jūsos ieinteresēts un vēlas ar jums iepazīties, varbūt tomēr viņam ir kādi citi mērķi, piemēram, pavedināšana, pazemošana vai kāda cita jūsu ģimenes locekļa informācijas izdibināšana ļaunprātīgiem mērķiem. Neizpaudiet savu personisko informāciju arī spēlējot interneta spēles vai veidojot blogus!

 

     Atcerieties, ka drošas interneta lietošanas pamatnosacījums ir anonimitāte – jo mazāk personiskās informācijas jūs par sevi izpaudīsiet, jo neinteresantāks interneta ļaundariem jūs šķitīsiet! Domājiet un darbojieties internetā droši!

 

Informāciju sagatavoja
Nautrēnu pagasta bibliotēkas vadītāja
Anita Žogota