Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes Bērnu bibliotēkā apskatāma tādu grāmatu izstāde, kuru darbība norisinās bibliotēkā.

 

     Kādreiz kādā bibliotēkā notika tā – ejot mājās no skolas, kāds gados jauns lasītājs aizdomājās par nodokļu iekasēšanas sistēmu Osmaņu-turku impērijā. Tāpēc viņš steidzās uz pilsētas bibliotēku, lai noskaidrotu, vai tur ir atrodama šāda informācija. Kļūda! Kļūda! Zēns nokļūst bibliotēkas lasītavā, kas ir paslēpta labirintā zem bibliotēkas. Vai viņš izkļūs laukā, var lasīt Harari Murakami grāmatā „Savādā bibliotēka”

 

     Tomēr kā būtu dzīvot bibliotēkā? Pamosties bibliotēkā, brokastot bibliotēkā… Savā dzejolī „Rīts bibliotēkā” no dzejas krājuma „Dzejā plaukstot” par to stāsta mūsu pašu novadniece Ieva Puzirevska. Savukārt Amerikā Aivonas mazpilsētas Spenseras bibliotēkā katru apmeklētāju sagaida kaķis! Kā gan viņš tur nokļuva? Un ko gan saka apmeklētāji par tādu bibliotekāru? To var lasīt Vikijas Maironas un Breta Vitera grāmatā „Djū”

 

     Kā izvēlēties grāmatu suņukam Benijam, kuram ļoti garšo desas, bet galīgi nepatīk lasīt? Vai Sema tiks ar šo uzdevumu galā? Atbildi meklē Jūditas Kopenas grāmatā „Grāmata Benijam”. Kur gan paliek tās grāmatas, kuras neviens nelasa? Ilgi nelasītās grāmatas iznīcina! Anna nespēj ar to samierināties un ķeras pie grāmatu glābšanas Klausa Hāgerupa grāmatā „Meitene, kas gribēja izglābt grāmatas”. Glābjot nelasītās grāmatas, Anna atklāj ko būtisku arī pati par sevi un nākotni.

 

     Runcim Puncim Roba Skotona grāmatā „Runcis Puncis un bibliotēkā nenodotā grāmata” ir traki bail iet uz bibliotēku, jo viņš ir aizmirsis nodot grāmatu. Tomēr vecāki Runci Punci aizvelk uz bibliotēku. Ko gan teiks bibliotekāre par grāmatas kavējumu?

 

     Frančeskas Saimonas grāmata „Negantais Niks lasa grāmatu” stāsta par Niku, kuram ļoti patīk atrakciju parki, tomēr viņa vecāki Niku ved uz muzejiem un garlaicīgos pārgājienos. Tad skolotāja izsludina konkursu – tematiskā atrakciju parka ģimenes biļeti iegūs tas, kurš izlasīs visvairāk grāmatu! Nikam ļoti nepatīk lasīt… Vai Niks iegūs atrakciju parka biļetes?

 

     Reiz kādā tumšā vakarā kādā mežā katrā migā, katrā alā, katrā mājoklītī sāk pazust vakara lasāmās grāmatiņas. Kur tās paliek? Šo mīklu var atšķetināt Helēnas Dokertijas grāmatā „Grāmatčiepējs”. Bet varbūt pazudušās grāmatas varētu atrasties pie zaķēna Jēča no Pītera Bentlija grāmatas „Zaķēnam patīk lasīt”? Kā gan ir netīšām izvelties no grāmatas un nokļūt kādā citā grāmatā? Vislabāk to zinās vilks no Tjerī Roberšeta grāmatas „Vilks, kurš izvēlās no grāmatas”.

 

     Lasot šausmu stāstus, bieži vien šķiet, ka notikumi kļūst īsti. Pat tad, ja labi zināms, ka tā ir tikai grāmata. Bet vai tiešām vilks ir tikai āžu papus lasītajā grāmatā? To kopā ar āža bērniem var izdibināt Veronikas Kaplānas grāmatā „Kā vilku piemin, tā vilks klāt”.

 

     Iepazīt Latvijas galveno bibliotēku var kopā ar mazliet ērmīgu trīsbērnu ģimeni Zanes Volkinšteines grāmatā „Augstāk par zemi”. Latvijas Nacionālajā bibliotēkā glabājas visas tās latviešu autoru grāmatas, kas savlaik ir izdotas. Vai esi aizdomājies, kā tu justos, ja būtu grāmata? Ieskaties Žozē Žorži Letrija grāmatā „Ja es būtu grāmata” iedvesmai.

 

     Tomēr bibliotēkās ir ne tikai grāmatas, bet arī datori ar interneta pieslēgumu. Kā būt gudram un nenoticēt maldu ziņām, kuras var sastapt internetā, mācies kopā ar Solvitas Denisas-Liepnieces grāmatas „Caps – un ciet jeb Vilks manipulators” varoņiem.

 

     Nāc arī uz Rēzeknes pilsētas Bērnu bibliotēku un uzzini, kas notiek tajā! Gaidīsim!