Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Rēzeknes Bērnu bibliotēkā šobrīd ir apskatāma ceļojošā izstāde „Muminu ģimene no Somijas”.

 

     Kas gan ir Mumini? Tie ir somu rakstnieces un mākslinieces Tūves Jānsones (1914–2001) radītie tēli, kas apdzīvo Muminu ieleju. Un nu jau vairākus gadu desmitus trollīši Mumini un viņu draugi ir bērnu iemīļoti varoņi, par kuriem ir izveidotas arī multiplikācijas filmas un zīmēti komiksi. Izstādē var aplūkot gan grāmatas un komiksus par Muminiem, gan gultas veļu un bērnu drēbītes, gan traukus un citus sadzīves priekšmetus ar Muminu attēliem.

 

     Mumini ir aizrautīgi piedzīvojumu meklētāji un bieži dodas ceļojumos. Somijas Institūts Igaunijā sadarbībā ar partneriem: trollīšu Muminu autortiesību turētāju Moomin Characters, izdevniecību grāmatām zviedru valodā Schildts & Söderström, kā arī trollīšu Muminu žurnāla izdevēju izdevniecību Egmont jau kopš 1994. gada organizē trollīšu Muminu ceļojošo izstādi, lai Baltijas valstis iepazīstinātu ar somu kultūru un rosinātu bērnus lasīt grāmatas par Muminiem. Izceļojusies pa Igauniju, nu izstāde ir Latvijā.

 

     Izstādes svinīgā atvēršana Rēzeknē notiks 24. septembrī. Tomēr jau tagad droši var nākt uz Bērnu bibliotēku un iepazīties ar aizraujošo Muminu pasauli. 24. un 25. septembrī  Ziemeļvalstu dienu ietvaros Bērnu bibliotēkā notiks komiksu darbnīcas, kuras pēc somu komiksu mākslinieces Amandas Vahamaki komiksu zīnu veidošanas metodes vadīs komiksu izdevniecības „kuš!” redaktore Sanita Muižniece. Ciemos Bērnu bibliotēkā ieradīsies arī Somijas vēstniecības Latvijā pārstāvji.

 

     Nāc un iepazīsti Ziemeļvalstis!