Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     Ar 11. novembri sākas Patriotisma nedēļa, kurā svinam Latvijas neatkarībai nozīmīgus svētkus. 

 

     Rēzeknes Bērnu bibliotēkā var aplūkot divas izstādes – „11. novembris – Latvijas varoņu diena” par godu Lāčplēša dienai un „Manai Latvijai – daudz laimes!”, kā arī izvēlēties kādu patriotisku grāmatu, kuru izlasīt mājās. 

 

     Lāčplēša diena, 11. novembris, ir diena, kad 1919. gadā Latvijas bruņotie spēki guva pārsvaru pār skaitliski lielāko un labāk apbruņoto Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku. Cīņas sākās 9. novembrī, un 11. novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas.

 

     Uzskata, ka šajās dienās izšķīrās arī 1918. gada 18. novembrī dibinātās Latvijas Republikas liktenis – lai arī Latvijas neatkarība bija pasludināta, valstī joprojām atradās vācu un krievu karaspēks.

 

     Ar 1919. gada 11. novembri simboliski tiek datēta arī Latvijas valsts apbalvojuma – Lāčplēša Kara ordeņa – izveide. Lāčplēša Kara ordeni, kura devīze ir „Par Latviju”, piešķīra Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī ārzemniekiem, kuri piedalījās Latvijas Brīvības cīņās vai sniedza ieguldījumu un sekmēja Latvijas valsts nodibināšanu. Kopumā tika pasniegti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi.

 

     Latvijas Republikas pasludināšana par neatkarīgu bija iespējama, pateicoties labvēlīgai starptautiskai situācijai, kuru izmantoja patriotiskie latviešu spēki. Vienu dienu pirms nozīmīgās dienas – 1918. gada 17. novembrī – tika izveidota Tautas padome, kura ievēlēja Latvijas pagaidu valdību un pieņēma lēmumu par Latvijas Republikas proklamēšanu.

 

     Pēc Tautas padomes lēmuma nākamā sēde tika sasaukta jau nākamajā dienā. 1918. gada 18. novembrī plkst. 16.00 Rīgas Otrajā teātrī (mūsdienās pazīstams kā Latvijas Nacionālais teātris) notika Latvijas Republikas proklamēšana.

 

     Iedegsim šais dienās māju logos svecītes un stāstīsim bērniem par mūsu valsti – Latviju!