Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2018. gada februārī Rēzeknes Bērnu bibliotēka arī saviem vismazākajiem lasītājiem piedāvā jaunas grāmatas lasīšanai aukstajos Sveču mēneša vakaros. Turpinājumā ieskats jaunumos.

 

     Šoreiz jaunumos kāds īpašs izdevums – M. Latkovskas latgaliski tulkotā K. Skalbes pasaku grāmata „Kačeiša patmalis”, kurā joprojām tiek atgādināts, cik nemainīgi svarīga ir līdzjūtība un labsirdība.

 

     Jaunumos arī D. Markotas atlants bērniem “Latvija” – ilustrēts karšu krājums ar 24 mūsu valsts kartēm: 5 dabas kartēm, 2 iedzīvotāju kartēm, 6 kultūrvēsturisko novadu kartēm, 9 republikas pilsētu kartēm, kā arī Eiropas karti un Baltijas valstu karti.

 

    

 

     Vizuāli krāšņajā atlantā ir informācija par valsts un nacionālajiem simboliem, Baltijas jūras piekrasti, mežiem, pļavām, purviem, dabas aizsardzības objektiem un Latvijas lielāko upi Daugavu. Atlantā atrodami arī dažādi interesanti fakti par Latvijas dabu, iedzīvotājiem, kultūrvēsturiskajiem novadiem, pilsētām un skaisti attēli, kas rosinās mazos lasītājus izzināt un apceļot savu dzimto zemi.

 

     Z. Zustas grāmata „Ucipuci domā ārpus kastes” stāsta par rotaļu pūcīti Ucipuci un ir grāmatas „Ucipuci meklē mājas” turpinājums. Šoreiz pūcītes piedzīvotie notikumi norisinās mājās, jo Ucipuci ir laimīgi atgriezusies pie sava drauga Kriša. Ucipuci no rīta paliek viena mājās un netīšām iekrīt milzīgā kartona kastē, ko tur pēc spēlēšanās atstājis Kriša brālis. Viņa sastop mājiniekus, par kuru eksistenci pat nebija nojautusi.

 

     Grāmatas beigās ir Ucipuci zinības, kurās ar optisko ilūziju attēlu palīdzību tiek nostiprināta bērnu izpratne par to, ka uz lietām var palūkoties no dažādiem skatu punktiem.

 

     M. Laukmanes dzejoļu krājumā „Uz austiņām austiņas” iekļauti skanīgi dzejoļi bērniem, kas izteiksmīgi apraksta un paskaidro, cik nozīmīgs ir cilvēka ķermenis – gan rokas, kājas, deguns, ausis, acis, mēle, zobi un mute, gan arī vārdi mutē. Grāmata ir kā īsts ceļojums, kas papildināts ar krāsainām ilustrācijām, lai jaunākie lasītāji vieglāk uztvertu informāciju un apgūtu jaunas zināšanas.

 

    

 

     A. Balžekienes grāmata „Pilsētbērziņu ģimene zaļumos” stāsta par parastiem pilsētniekiem, kuru ikdiena ir tikpat parasta kā viņi paši. No rīta viņi pamostas, iet uz darbu vai uz skolu, vēlāk pārnāk mājās un atpūšas, svin dzimšanas dienas un mīl savus kaķus. To visu Pilsētbērziņi dara, lūkojoties savu datoru, viedtālruņu, planšetu un televizoru ekrānos. Viņu dzīve rit ierastajā ritmā līdz dienai, kad, kā jau dažkārt ģimenēs gadās, sākas strīds.

 

     Pilsētbērziņi saprot, ka neparastai krīzei jāatrod neparasts risinājums. Trakajā pilsētas ritmā noteikti ir nepieciešams pārtraukums. Ir pienācis laiks doties „zaļumniekoties”! Ko tas nozīmē? To jūs uzzināsiet, ja izlasīsiet šo aizraujošo un piedzīvojumiem bagāto grāmatiņu!

 

     E. Grifitsa grāmata „26 stāvu namiņš kokā”, kuru ilustrējis T. Dentons, ir stāsts par to, kā grāmatas autors un ilustrators ir satikušies. Viņi abi dzīvo 26 stāvu namiņā kokā. Sākumā tam bija 13 stāvi, bet nu draugi to ir paplašinājuši, piebūvējot autodromu, skeitborda rampu, antigravitācijas kameru, slidotavu un citas brīnišķīgas telpas.

 

     Te ir gan automātiskā tetovēšanas darbnīca, gan saldējuma kafejnīca, kurā robots viesmīlis piedāvā 27 dažādu garšu saldējumus, gan arī Nolemtības labirints, kas ir tik sarežģīts, ka vēl neviens no tajā iegājušajiem nav iznācis ārā. Dzīve šajā 26 stāvu namiņā kokā nekad nav garlaicīga. Puišu jaunais piedzīvojums sākas ar ārkārtas haizivju operāciju un atrastu pirātu kapteiņa koka galvu.