Jaunās grāmatas Bērnu bibliotēkā (jūlijs)

     Rēzeknes Bērnu bibliotēka  jūlijā kā katru mēnesi saviem lasītājiem piedāvā jaunas grāmatas. Turpmāk neliels ieskats daļā no tām.

 

“Maša un Lācis. Rosīgie stāsti”

Kad ārā spīd saule un dzied putni, ir pats labākais laiks apciemot lādzīgo Lāci un mesties piedzīvojumos kopā ar nebēdni Mašu! Šoreiz tu uzzināsi atjautīgās meitenītes neparastā ievārījuma noslēpumu, un tev noteikti patiks arī viņas aizrautīgās rotaļas, kuru dēļ gan ķepainajam draugam nāksies rīkot lielo veļas dienu... Turklāt ciemos ieradīsies tīģeris, un nu tik sāksies rosība un ūsaini, svītraini, jautri triki!

 

S. Lāgerlēva „Nilsa Holgersona Brīnumainais ceļojums”

Reiz dzīvoja kāds draiskulīgs zēns, vārdā Nilss Holgersons. Palicis mājās viens, viņš ieraudzīja rūķīti, noķēra to... un tika noburts. Kad Nilsa mātes labākais zostēviņš grasījās lidot prom kopā ar meža zosīm, zēns, gribēdams to noturēt, apķērās ap zostēviņa garo kaklu un attapās jau augstu virs zemes. Tā sākās galvu reibinošais ceļojums kopā ar meža zosīm, kurā zēns piedzīvoja daudz neparasta un saprata, cik daudz nozīmē draudzība, labsirdība un savstarpēja izpalīdzība.

 

R. Bertrams, H. Šūlmeiers “Coolmans un es. Glābjas, kas var”

Divas nedēļas Londonā! Izklausās labi? Nē, ja tevi sauc Kajs un tev pastāvīgi seko tavs murgs vārdā Coolmans. Coolmans? Tas ir tipiņš, kurš vienmēr – tiešām vienmēr – visu zina labāk. 

 

L. Vilka “Dana un Atmiņu ēnas”

Pēdējais, ko Dana atceras, ir... zaļais briesmonis ezermalā. Bet šis nav ceļojuma sākums. Pēc niršanas ezerā, lai atmodinātu vienu no Sargātājiem, meitene nonāk mežonīgajā Dzīvības zemē un ir spiesta meklēt zaudētās atbildes, līdz atrod draugus šķietamu svešinieku vidū. Ar Lansa palīdzību Dana dodas vēl vienā piedzīvojumā ne tikai jaunās zemēs, bet arī atmiņās, kuras kāds ar varu ir aizrāvis. Dana pamazām saprot, ka atlikušā Sargātāja uzmeklēšana nebūs viņas pēdējais pienākums...

 

N. Geimens “Okeāns ielas galā”

Saseksa, Anglija. Pusmūža vīrietis dodas uz dzimto pilsētu, lai apmeklētu bēres. Viņa bērnības nams jau sen ir nojaukts, bet viņu vilina lauku māja ielas galā, kur viņš septiņu gadu vecumā sastapa savādu meiteni, vārdā Letija Hempstoka, viņas māti un vecmammu. Vīrietis gadu desmitiem nav domājis par Letiju, taču, apsēžoties pie dīķa (kuru viņa sauca par okeānu), atgriežas atmiņas par pagātni. Un šī pagātne ir pārāk savāda, biedējoša un bīstama, lai būtu patiesa... vai ne?

 

F. Gregorija Vētras nesēji”

Ir 1453. gads. Konstantinopole ir kritusi, un visas zīmes liecina – tuvojas pasaules gals... Pāvesta slepenā ordeņa izmeklētājs, glītais jauneklis Luka Vero kopā ar saviem ceļabiedriem – uzticamo Freizi, brāli Pēteri un abām daiļajām meitenēm Izoldi un Išraku – nonāk nelielā zvejnieku pilsētiņā Pikolo, kurā sastop bērnu krusta kara dalībniekus un viņu vadoni Johanu. Šķiet, pret ceļotājiem ir sazvērējušies gan dabas spēki, gan cilvēku maldi un aizspriedumi... Meiteņu draudzību un Lukas un Izoldes tikko uzplaukušo mīlestību gaida nopietni pārbaudījumi. “Vētras nesēji” ir vēsturisko romānu karalienes F. Gregorijas otrais darbs jauniešiem aizraujošajā sērijā “Tumsas ordenis”.

 

E. Harane Sarkanās zemes sala”

Ķenguru sala, 1845. gads. Pie Austrālijas krasta lielā vētrā nogrimst kuģis. Kā par brīnumu, izdzīvo divas jaunas sievietes. Taču viena no viņām ir savainojusi galvu un zaudējusi atmiņu. Viņa nespēj atcerēties pat savu vārdu, bet otra izmanto izdevību, lai mainītu likteņa gaitu un aizbēgtu no bezcerīgās nākotnes. Abu jauno sieviešu dzīve dramatiski mainīsies...

 

I. L. Muižzemniece Kaķu meitene”

Meitene veikli uzrāpās kokā un paslēpās tā lapotnē. Viņa… Aurēlija, kas visu bērnību pavadījusi bērnunamā un cīnījusies par savu eksistenci. Brīdī, kad Aurēlijai atņems visdārgāko, viņa pametīs vietu, kas aizvietojusi mājas, lai iegūtu brīvību. Un sāksies meitenes dzīves skaistākais un skaudrākais ceļojums… Tas ir stāsts par tiekšanos pēc mīlestības un atbalsta, tas ir stāsts, kurā, iepazīstot pagātni, rodas iespēja arī nākotnei. “Kaķu meitene” savaldzinās ar savu patiesumu un sirsnību, un tā šķitīs aizraujoša gan bērniem, gan pieaugušajiem.

 

L. Olivera „Rekviēms”

Varbūt jūtas tiešām mūs padara trakus. Varbūt mīlestība ir slimība un dzīve būtu labāka bez tās. Bet mēs esam izvēlējušies citu ceļu. Un – galu galā – tieši tāda taču ir jēga bēgšanai no dziedniecības. Mums piemīt izvēles brīvība. Mēs pat varam brīvi izvēlēties rīkoties nepareizi. Rekviēms ir aizraujošs stāsts par aizliegtu mīlestību totalitārisma pasaulē.


 

R. Puertolā “Neparastais ceļojums, kurā faķīrs iestrēga Ikea skapī”

Kas notiek, kad viens šķelmīgs un asredzīgs imigrācijas dienesta ierēdnis savā mobilajā telefonā uzraksta komisku romānu par nelegālajiem imigrantiem, noklīdušu faķīru, Ikea skapi, mīlestību un blēdībām? Pareizi –, romāns kļūst par pasaules bestselleru, autors uzsaka darbu un kļūst par profesionālu rakstnieku, bet viņa radītie varoņi iekaro lasītāju sirdis.

 

Ikea ir pirmais vārds, ko izrunā faķīrs Ašatašatru Lavašs Patels, iekāpis blēdīga Parīzes taksista vadītā auto... Un lasītājs tiek ierauts trakā piedzīvojumu virpulī, kurā nejauši nokļūst galvenais varonis. Viņš ieradies Parīzē ar pavisam nevainīgu nodomu: nopirkt jaunu naglu gultu, lai izārstētu reimatismu. Taču pirkums nenotiek! Tā vietā Ašatašatru (izrunā kā Ašāk šautru!) iepazīstas ar burvīgi valdzinošo Mariju, Ikea skapī ceļo uz Londonu, paviesojas Barselonā, kopā ar slavenās un smukās aktrises Sofijas Morso stilīgajām kleitām nokļūst Romā, uzzina, kā ceļo nelegālie imigranti, piekopj dažādas blēdības, cieš no slepkavas rokas un beigās top atalgots...

 

G. Repše Ugunszīme”

G. Repšes agrīnais romāns „Ugunszīme” (1990) joprojām ir nozīmīgs gan rakstnieces daiļradē, gan latviešu modernajā prozā. Romānā stāstīts par laiku, kad ne autore, ne romāna vēstītāja Ērika vēl nebija dzimušas. Romāna vēsturiskais pamats sakņojas latviešu inteliģences pēckara laika dzīves faktos, tā sauktās “franču grupas” gara aristokrātijas meklējumos un traģiskajos likteņos. Vēstījums pausts 1. personā – Ērikas, Kārļa meitas, skatījumā. Ērika piedzimusi Magdai Kārļa sievas Dagmāras izsūtījuma laikā.

 

Romāna tēlos saskatāmas līdzības ar “franču grupas” dalībniekiem. Līdzīgi kā šīs grupas dalībniekus izsūta uz Sibīriju, arī romāna varone Dagmāra izcieš izsūtījuma šausmas, tur pirms viņas nonākusi arī Kārļa māte. Laikmets izposta šo cilvēku dzīves – Kārlis pārstāj gleznot, jo viņa darbi netiek atzīti, ārstējas no alkoholisma, Dagmāra pāragri mirst, viņas tulkojumi netiek publicēti. “Ugunszīmē” nav jāmeklē vēsturiski objektīvā pieredzē sakņoti prototipi, bet to pārveide mākslinieciski nosacītās formās un mitoloģiskos arhetipos, kas cieši saistās ar kolektīvo atmiņu par represijām okupētās Latvijas 20. gs. 40.–50. gadu kultūras vidē.

 

“Pride and Prejudice – Lepnums un aizspriedumi” Pēc Džeinas Ostinas romāna

Ideāla kombinācija – mācies angļu valodu un iepazīsti angļu literatūras klasiku! Lasi romāna “Lepnums un aizspriedumi” adaptēto versiju angļu valodā! Ja ko nesaproti, tev palīdzēs pretējā lappusē sniegtais tulkojums. Vari ne tikai lasīt, bet arī trenēt klausīšanās prasmes un pareizu izrunu: lai nonāktu līdz audiofailiem un noklausītos visas grāmatas nodaļas, ievadi meklētājlogā grāmatā norādīto saiti vai nolasi 2. lappusē redzamo QR kodu.  Grāmata paredzēta cilvēkiem ar vidēju angļu valodas zināšanu līmeni. 

 

Kad Elizabete Beneta pirmoreiz satiek daudzu meiteņu iekāroto vecpuisi misteru Dārsiju, viņš tai šķiet lepns un atturīgs. Šķiet, Dārsijs pret Elizabeti ir vienaldzīgs, par spīti meitenes skaistumam un atjautīgajam prātam. Elizabetes antipātijas pret jauno vīrieti tikai pieaug, uzzinot, ka Dārsijs ir pārliecinājis savu draugu Bingliju pārtraukt attiecības ar Elizabetes mīļo māsu Džeinu. Pārpratumi seko cits citam, izceļas skandāls, bet uzplaukst arī romantiskas jūtas. Gan Elizabete, gan Dārsijs saprot, cik aplami ir bijuši viņu aizspriedumi un cik maldinošs reizēm mēdz būt pirmais iespaids.