IMG 20220404 1745383
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

 

     Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir gada nozīmīgākais notikums literatūras nozarē Latvijā. Tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par gada izcilākajiem Latvijas rakstniecībā publicētajiem darbiem.

     Balvu organizē LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība, atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija.

     29. martā nosaukti Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) nominanti piecās kategorijās un speciālbalvu ieguvēji.

     Kategorijā “Labākais darbs bērniem” nominēti:

     Inese Zandere grāmatā „Divas Almas” (izdevniecība “Liels un mazs”) ar gaišu humoru stāsta par eksistenciālām lietām – miršanu, attiecībām ar savu vārdu, dažādu ar miršanu un piemiņu saistītu izteicienu nozīmi. Grāmatas tekstu papildina mākslinieces Anetes Bajāres – Babčukas ilustrācijas, kas rada lasītājā klātesamības sajūtu.

     Lotes Vilmas Vītiņas grāmata „Ūdenstornis” (izdevniecība “Liels un mazs”) būs saistošas jauniešiem, jo stāsta par viņiem aktuālām tēmām, pieaugšanu, rotaļājas ar valodu un mazliet arī lasītāju.

     Lauras Vinogradovas grāmata „Tētis un suns” (izdevniecība “Zvaigzne ABC”) ieved vasarā, kad Magdas tētis dodas strādāt uz Zviedriju, un meitene tik ļoti bēdājas un dusmojas par to, ka izlemj vairs ar tēti nekad nerunāt. Kādā dienā meitene atrod suni. Suns mazliet remdē meitenes skumjas, bet tad notiek negadījums un…

     Pa leģendārā latviešu ceļotāja un pētnieka Aleksandra Laimes pēdām seko rakstniece Luīze Pastore grāmatā „Laimes bērni” (izdevniecība “Liels un mazs”). Trīsdesmit gadu dzīvodams kā vientuļnieks Venecuēlā, Orhideju salā pie Velna kalna, Laime sasniedza Anhela ūdenskritumu, palīdzēja zinātniskām ekspedīcijām un sniedza daudz interviju žurnālistiem, aprakstīdams savus pieredzējumus un atklājumus grūti pieejamajos kalnos, kas glabā aizvēsturiskas un pavisam mistiskas būtnes un dārgumus. Par Laimes dzīvi ir ļoti maz pārbaudāmu ziņu. Neviens nespēja līdz galam saprast, kur ir realitātes un eksotiskā latvieša fantāzijas robeža. Luīzes Pastores grāmata – brīvs lidojums pār Laimes dzīvi un Venecuēlas džungļiem, veidojot aizraujošu piedzīvojumu stāstu, kurā galvenais ir nevis atbilstība dokumentāli pierādāmiem faktiem, bet gan idejas par cilvēka spēju sadzīvot ar džungļiem, par mantkārības postošajām sekām un par ticību neticamā iespējamībai.

     Vai esi jau izlasījis šīs grāmatas? Kura no šīm četrām grāmatām iegūs LALIGABAS balvu?

     LALIGABA apbalvošanas ceremoniju varēs vērot 1. maijā Latvijas Televīzijas pārraidē, kas top sadarbībā ar teātra trupu “Kvadrifons”.

     Tiekamies Rēzeknes pilsētas Bērnu bibliotēkā un lasām labākos darbus bērniem!