Žūrijas eksperti pilsētas egles iedegšanas svētkos saņēma saldas dāvaniņas
Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2015. gada 13. decembrī Rēzeknes festivāla parkā svinīgi tika iedegta pilsētas galvenā egle un atklāts Ziemassvētku ciematiņš. Šī pasākuma laikā „Bērnu, jauniešu un vecāku  žūrijas” dalībnieki kā allaž saņēma saldas dāvanas kā pateicību par padarīto darbu.

 

     „Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” ir lasīšanas veicināšanas programma, ko īsteno Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) sadarbībā ar Latvijas Bibliotekāru biedrību un Valsts Kultūrkapitāla fondu.  Tās darbā var iesaistīties ikviens atbilstoša vecuma bibliotēkas lietotājs, lasot un vērtējot kolekcijā iekļautās 6 jaunākās un interesantākās grāmatas – gan tulkoto, gan latviešu oriģinālliteratūru.

 

     Pēc grāmatu izlasīšanas un novērtēšanas katram dalībniekam jāaizpilda elektroniska anketa. Anketas tiek sūtītas uz LNB Bērnu literatūras centru, kur tajās sniegtās atbildes tiek apkopotas, sarindojot grāmatas pēc visas Latvijas lasītāju kopējā vērtējuma.

 

     Projekts „Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” Latvijā (arī Rēzeknē) sekmīgi tiek realizēts jau 15 gadus un noslēdzas ar Lielajiem lasīšanas svētkiem, kad tiek sumināti grāmatu autori, tulkotāji, mākslinieki, izdevēji un arī čaklākie lasītāji. 

 

     2015. gadā lasīšanas maratonā iesaistījās kopumā 243 Rēzeknes bērni. No Rēzeknes Bērnu bibliotēkas tie bija 128 dalībnieki, no Rēzeknes 2. bibliotēkas bērnu nodaļas – 47, pilsētas egles iedegšanas pasākumā kopā ar viņiem šogad piedalījās arī Rēzeknes 5. vidusskolas un Rēzeknes logopēdiskās internātskolas bibliotēkas žūrijas dalībnieki.

 

     Šogad žūrijai bija 5 vecumgrupas pa gadiem: bērnu žūrijas dalībnieki bija kategorijās 5+ un 9+, jauniešu žūrija bija 11+ un 15+, kā arī vecāku žūrija bez vecuma ierobežojuma. Rēzeknes Bērnu bibliotēkā visaktīvākie bija kategorijas 11+ eksperti (38 skolēni). Prieks, ka  tika pārstāvēta arī vecāku žūrija –  projektā  iesaistījās bērnu mammas, skolotājas un bibliotekāri.                                                                                                                                  

 

     Pēc izlasīšanas grāmatas jānovērtē, izvēloties trīs visinteresantākās. Tas vajadzīgs tāpēc, lai rakstnieki, tulkotāji, mākslinieki un izdevēji zinātu, kādas grāmatas bērniem patīk. Tātad – par ko jāraksta, kā jāzīmē, kas jātulko un jāizdod, lai bērni atkal no jauna vēlētos iesaistīties aizraujošajā lasīšanas piedzīvojumā.

 

     Rēzeknes Bērnu bibliotēkas darbinieces atgādina – tie bērni, kuri vēl nav paguvuši izlasīt visas grāmatas, darbu vēl var turpināt līdz šī gada decembra beigām un savlaicīgi aizpildīt žūrijas elektronisko anketu.

 

     Janvārī tiks apkopoti lasīšanas maratona rezultāti un pēc elektroniski aizpildītajām anketām noteiktas Latvijas bērnu visaugstāk novērtētās grāmatas. Rezultāti tiek paziņoti lielajā žūrijas noslēguma pasākumā Rīgā, Ķīpsalas hallē. Tur arī tiek apbalvoti rakstnieki, mākslinieki, tulkotāji un labākās bibliotēkas. Arī Rēzeknes čaklākie grāmatu vērtētāji pavasarī, kā katru gadu, varēs doties uz Lielajiem lasīšanas svētkiem.