Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2019. Grāmatu kolekcija

 

* Lai kļūtu par žūrijas ekspertu, Tev jāizlasa 6 grāmatas (nav obligāti no savas vecumgrupas)!

* Klikšķini uz saites „Pārbaudīt pieejamību” un rezervē grāmatu, kuru vēlies lasīt!

* Ja rodas jautājumi, droši jautā bibliotekāram!

* Žūrijā kopā ar Tevi var piedalīties arī vecāki!

 

Vecumgrupa 5+

J. Kopena, M. Meijere

“Grāmata Benijam”

Jautra un sirsnīga bilžu grāmata par meiteni, viņas suni un prieku, ko sagādā grāmatas. (Lai sunim iepatiktos grāmatas, meitene nolemj aizvest viņu uz bibliotēku.)

Pārbaudīt pieejamību

 

I. Samauska

“Vecis iet pa dārzu, pankūkas bārdā”

Ar asprātībām, paradoksiem un spilgtu tēlainību pilna mīklu dzejoļu grāmata. Grāmatā ietvertie tēli jeb mīklu atminējumi veido vienotu ainu, sākot ar rītu, kas aust, un beidzot ar tās loģisku noslēgumu – nakti un tumsu.

Pārbaudīt pieejamību

 

E. Carfati

“Kaimiņi”

Jaunas, talantīgas Izraēlas mākslinieces sarakstīta un krāšņi ilustrēta grāmata. Kopā ar mazu meitenīti lasītājs dodas pa viņas mājas kāpņu telpu augšup uz dzīvokli 7. stāvā, kur viņa dzīvo ar šķietami garlaicīgajiem, bet tik mīļajiem vecākiem. Pa ceļam jākāpj garām kaimiņu dzīvokļu durvīm – aiz tām gan kūsā varen interesanta un aizraujoša dzīve, jo kaimiņi nudien ir ļoti interesantas personības.

Pārbaudīt pieejamību

 

S. Timofejevs

“Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi”

Reiz dzīvoja bruņinieks, kuram ļoti garšoja konfektes. No lielās konfekšu ēšanas bruņinieks iedzīvojās zobu sāpēs un ar zobenu devās cīņā pret saldumiem. Tomēr cīņa nesniedza gaidīto atvieglojumu un bruņiniekam nācās doties pie zobārsta, lai sāpošos zobus salabotu.

Pārbaudīt pieejamību

 

E. Dacjūte

“Laime ir lapsa”

Stāsts vēsta par zēna un lapsas draudzību, par dāsnumu, par zaudējuma skumjām un atraduma prieku. Par to, kas svarīgs ikvienam – lielam un mazam. Par laimi.

Pārbaudīt pieejamību

 

I. Paklone

“Es picas brālēnu cepu”

Grāmatā lasītājs satiek pašpārliecināto Rīgas puiku Albertu, prātvēderu Niku, dvīņus Bruno un Edgaru. Dzejoļos ir zēna pasaule ar mammas zīmītēm pie ledusskapja, viņas brīnumaino cepumu kārbu un bērnu svētku cepurēm, tēta iemācīto būvēšanu, makšķerēšanu, Eiropas monētu krāšanu, vecmammas tēju plauktu, tamborētajām pasaulēm un gatavotajām pusdienām. Arī ar vectēva sāpošo muguru, kurpju tīrīšanu visiem, augšanas atzīmēm uz stenderes, picas brālēna cepšanu un cerību saņemt dāvanā Džeronīmo Stiltonu uz diviem penāļiem, kas būs vajadzīgi skolai. Un Alberts ļoti, ļoti grib iet skolā, lai gan patiesībā ir slepenais aģents 006. Par ko nezina savējie, kur nu vēl sveši.

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa 9+

U. Auseklis

“Četras otas”

Dzejoļi par Latvijas dabu un tās mūžīgo mainību – četriem gadalaikiem. Grāmatas burvība slēpjas arī citā četriniekā. Katru gadalaiku ilustrējuši dzejniekam tuvi, mīļi un spilgti Latvijas mākslinieki.

Pārbaudīt pieejamību

 

M. de Koks

“Rozija un Musa, meitene un zēns”

Stāsts vēsta par kādu ģimeni, kurā mammas meli meitai ved pie citiem meliem, attālinot vienu no otras. Meli ģimenē Rozijai liek meklēt patiesību par tēva prombūtni ārpus tās – kopā ar draugu Musu un kaimiņieni Hēmelreiku. Vēl vairāk, Musa palīdz Rozijai atšķetināt tēva pazušanas iemeslu, dodoties viņai līdzi arī uz cietumu satikt tēvu. Musa ir īsts draugs, varonīgi klusējot par Rozijas atklājumiem, jo mamma turpina stāstīt, ka tētis ir aizbraucis uz ārzemēm...

Pārbaudīt pieejamību

 

A. Volca

“Eva, Niks un es”

Stāsts par desmitgadīgu bērnu mazajiem piedzīvojumiem un lielajiem pārdzīvojumiem. Grāmata var būt interesanta arī pieaugušajiem!

Pārbaudīt pieejamību

 

K. Hāgerups

“Meitene, kas gribēja izglābt grāmatas”

Krāšņi ilustrēts stāsts par mīlestību uz grāmatām un tiem, kas tajās mīt. Grāmatas galvenā varone Anna, kurai ir gandrīz 10 gadu, aizraujas ar grāmatu lasīšanu un draudzējas ar bibliotekāri. Kādu dienu bibliotekāre pastāsta Annai par to grāmatu likteni, kuras guļ bibliotēku plauktos neviena nelasītas…

Pārbaudīt pieejamību

 

Z. Volkinšteine, B. Grīnberga

“Augstāk par zemi”

Izklaidējošs stāsts par kolorītu trīsbērnu ģimeni, kas apmeklē Rīgas virsotnes un, risinot savas privātās drāmas, daudz uzzina par Rīgas arhitektūru, vēsturi un dažādām jomām, kas saistītas ar attiecīgo namu funkcijām. Grāmata ir domāta ģimenēm un skolas vecuma bērniem un radīta ar mērķi vienkāršā un tēlainā valodā runāt par kultūras mantojumu un vēsturi, kā arī parādīt, ka pasaulē visas mākslas un zinātnes ir savstarpēji saistītas.

Pārbaudīt pieejamību

 

A. Vanaga

“Plastmasas huligāni”

Grāmata veltīta aktuālai tēmai – vides piesārņojuma problēmai. Tā rosina būt vērīgiem, lai saskatītu problēmas cēloņus, būt uzņēmīgiem un atbildīgiem sabiedrības locekļiem un kopā ar vecākiem un citiem pieaugušajiem meklēt risinājumus, kā apturēt videi kaitīgu atkritumu nonākšanu dabā un novērst ekoloģisko katastrofu nākotnē.

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa 11+

E. R. Landara

“Lietussargs”

Grāmatas galvenajai varonei Junai Ivanami ir 13 gadu, un viņa labprāt izbauda elpu aizraujošus un bīstamus piedzīvojumus grāmatu lappusēs, nevis īstenībā. Taču kādā svelmainā dienā lietus sezonas vidū, kad lietussargs tiek atstāts mājās, meitene negaidīti iekļūst savā dēkā, kuru pati negribot izraisa. Sākotnēji tā līdzinās murgainam sapnim, no kura meitene cer drīz pamosties. Diemžēl tā nenotiek…

Pārbaudīt pieejamību

 

M. Parra

“Vārtsargs un jūra”

Divi labākie draugi – Lēna un Trille, kas abi kopā spējīgi uz trakām pārgalvībām, jau tuvojas pusaudžu vecumam. Sarežģītākas kļūst arī viņu attiecības ar vecākiem, kuru teiktais tiek apšaubīts. Kad Trille iemīlas kādā meitenē, kura nesen ieradusies ciematā, pārbaudīta tiek arī viņa un Lēnas draudzība.

Pārbaudīt pieejamību

 

S. Petešena

“Burbulis”

Kīne ir spiesta rītos celties, iet uz skolu, iekalt to, kas viņai nav nepieciešams, dzīvot ar iesauku Burbulis, aizstāt pilnpienu ar vājpienu, iet uz peldēšanu un dziedāt pretīgajā Ziemassvētku korī. Viņai jāpakļaujas citu draņķīgajiem noteikumiem draņķīgā pilsētā, draņķīgā pasaulē. Pēc visu laiku sliktākās skolas dienas viņa kapsētā atrod noslēpumainu stikla lodi, kurā atrodas lupatu lelle…

Pārbaudīt pieejamību

 

F. Nilsone

“Ledusjūras pirāti”

Pirāti ir nolaupījuši Sirī māsu, taču nevienam nav drosmes stāties pretī pirātu kapteinim Baltgalvim – vissaltākajam un ļaunākajam vīram Ledusjūrā. Viņš kuģo apkārt, zagdams bērnus, un liek tiem vergot savās dimantu raktuvēs. Sirī uzņemas to, ko neuzdrīkstas neviens pieaugušais – viņa dodas atgūt savu mazo māsiņu Mikiju.

Pārbaudīt pieejamību

 

K. Vērdiņš

“Dilles tante”

Dilles tantes kaislība ir pantu rakstīšana, tikai nav neviena, kas viņas pantos būtu ar mieru klausīties. Kad Dilles tante savus pantus mēģina lasīt skolēniem klasē, viņa tiek apcietināta par huligānismu, bet, kā jau tas gadās, veiksme pantu rakstītājai uzspīd visnegaidītākajā brīdī.

Pārbaudīt pieejamību

 

M. Rungulis

“Trīs nāves Mārtiņdienā”

Pārupes spoku stāstu otrajā grāmatā spoki ienāk skolā. Ir Mārtiņdienas vakars, deg sveces, uz skatuves parādās trīs nāves, un drīz vien visi ir gatavi noticēt, ka omīte no zārka var atsūtīt mazmeitai īsziņu, bet fizikas kabinetā Baltā dāma naktīs meklē savu pērļu kaklarotu.

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa 15+

O. Vācietis

“Uz putnu lielceļa”

Dzejas krājums.

Pārbaudīt pieejamību

 

T. Kreicbergs

“Havanas kaķu karalis”

Kad Riku Gutjeresu viņa 16. dzimšanas dienā pamet draudzene, puisis saprot: ir pienācis laiks pārmaiņām. Riks iestājas salsas deju skolā citas meitenes dēļ un aicina viņu sev līdzi pavadīt vasaru Kubā. Oficiālais iemesls: mācīties dejot. Slēptā programma: romantika zem palmām. Tomēr Kuba nenozīmē tikai sauli, salsu un mūziku. Un, kad abi jaunieši beidzot atrod mīlestību, viņiem sāp...

Pārbaudīt pieejamību

 

S. van der Hēsts

“Zirrenis”

Grāmata apraksta desmitgadīgā Hides un viņa brāļa Jepes sāpīgo dzīves pieredzes iegūšanas ceļu gan ģimenē, gan skolā. Stāsts ir veidots kā dienasgrāmata, kurā teksta tiešumu uzsver notikumus ekspresīvi paskaidrojošie zīmējumi, arī pievienotie kukaiņu attēli, situāciju plāni un zīmītes.

Pārbaudīt pieejamību

 

N. Jūna

“Viss, itin viss”

Slimības dēļ Madija 17 gadus nav izgājusi no mājām. Viņa dzīvo mazā ierobežotā pasaulītē kopā ar mammu un grāmatām, līdz kaimiņmājā ievācas Olijs. Puiša acis ir tik zilas kā Atlantijas okeāns, un viņš ir apņēmības pilns iepazīt neparasto meiteni, kas redzama logā. Un tad Madija saprot, ka dzīve ir kaut kas vairāk nekā tikai būt dzīvai.

Pārbaudīt pieejamību

 

Dž. Nilvena

“Mūsu spožās dienas”

Aizkustinošs mīlas stāsts par puisi, vārdā Finčs, un meiteni, vārdā Violeta. Teodoru Finču fascinē nāve. Katru dienu viņš prāto, kā varētu nomirt, tomēr katru dienu viņš arī meklē – un viņam izdodas atrast – kaut ko, kas turētu viņu šeit, pie dzīvības un nomodā. Savukārt Violeta Mārkija dzīvo nākotnei, skaitīdama dienas līdz izlaidumam, kad varēs aizbēgt no mazās Indiānas pilsēteles un smeldzošajām skumjām par māsas nāvi…

Pārbaudīt pieejamību

 

R. Bahs

“Kaija, vārdā Džonatans Livingstons”

Romantisks stāsts par kaiju, kas vēlējās iemācīties lidot ātrāk, augstāk un tālāk nekā citi. Grāmata, protams, nav par putniem, bet par cilvēkiem…

Pārbaudīt pieejamību

 

Vecumgrupa “Vecāki”

B. Velss

“Vientulības gals”

Romāna galvenais varonis Žils kopā ar vecāko brāli un māsu izbauda mīlestības piepildītu un bezrūpīgu bērnību, bet tad viņu vecāki iet bojā autoavārijā. Bērni nonāk internātā, atsvešinās un pazaudē cits citu no redzesloka. Trauslais un jūtīgais Žils patvērumu meklē sapņu un iztēles pasaulē, ceļu uz viņa dvēseli izdodas atrast vien noslēpumainajai meitenei Alvai. Tikai pēc daudziem gadiem abi saprot, ko viens otram patiesībā nozīmē, un mēģina atgūt zudušo laiku. Tomēr pagātne seko viņiem pa pēdām.

Pārbaudīt pieejamību

 

L. M. Hanta

“Zivs kokā”

Nez, kā būtu, ja es skolā justos normāli, nevis nemitīgā stresā? – prāto vienpadsmitgadīgā Ellija, jau atkal sēžot direktores kabinetā. Viņa mācās sestajā klasē, bet ar dažādiem trikiem ir pamanījusies noslēpt to, ka nespēj lasīt un rakstīt. Skolotāji uzskata viņu par “lēnu”, bet klasesbiedri – par frīku. Ja Ellijai nebūtu mīlošas ģimenes un neticami bagātas iztēles, arī meitene pati jau būtu norakstījusi sevi kā neglābjami stulbu un padevusies klasesbiedru mobingam.

Pārbaudīt pieejamību

 

A. Akmentiņš

“Skolotāji”

Pēdējais romāns sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts”.

Pārbaudīt pieejamību

 

J. Niemi

“Tu neiesi viens”

Galvenie stāsta varoņi ir vidusskolēni Ada un Egzons, kuru mīlas stāsts ļauj ieskatīties divās atšķirīgās kultūras pasaulēs, tradīcijās un mentalitātēs.  Ada ir klusa un noslēgta somu jauniete, kura augusi bez tēva, savukārt Egzons nāk no Kosovas emigrantu ģimenes.

Pārbaudīt pieejamību