Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada decembra nogalē, iestājoties jaunajam gaismas cēlienam, tiek svinēti bagāti Ziemassvētki un sagaidīts Jaunais gads. Rēzeknes Bērnu bibliotēka svētku brīvdienās lasītājiem piedāvā jaunas grāmatas pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem un jauniešiem.

 

     Grāmatu “Ziemassvētku brīnumi” sakārtojusi Inese Auziņa. Skaisti ilustrētajā krājumā apkopoti latviešu rakstnieku un dzejnieku stāsti, pasakas un dzejoļi par Ziemassvētku gaidīšanu un svinēšanu, kā arī piedāvāti īsi teksti par Adventa laiku un Jēzus bērniņa piedzimšanu. Krājumā akcentēts svētku gaidīšanas un svinēšanas brīnums, kas aicina ģimeni gatavoties svētku atnākšanas brīdim, kopā lasot un pārrunājot skaisto svētku dziļāko būtību, kā arī mācoties dzejoļus. Bet pats galvenais – visiem kopā kļūt arvien labākiem.

 

     Enidas Blaitonas grāmatā “Ziemassvētku stāsti” iespējams uzzināt par senām Ziemassvētku paražām un tradīcijām, par to, kā ģimene gatavojas svētkiem un par to prieku, ko sniedz kopā pavadīts laiks. Stāstos ir daudz noslēpumainības un burvestības. Izbaudiet tos! No angļu valodas tulkojusi Ieva Zālīte.

 

     Angļu bērnu grāmatu autore Džūdita Kerra ir sarakstījusi un ilustrējusi daudzas jaukas un sirsnīgas grāmatiņas par kaķenīti Minci. Minces piedzīvojumiem ar prieku seko līdzi bērni visa pasaulē.       

 

     Šoreiz Minces mājās notiek kaut kas savāds. Tāpēc viņa uzrāpjas uz jumta un tur arī paliek… līdz atgriežas ar lielu troksni! Vairāk lasiet grāmatā “Minces Ziemassvētki”.                         

 

     Ziemīgs sirsnīgs stāsts lasāms grāmatā “Sniega vīra ballīte”. Lādzīgais sniegavīrs gatavojas Ziemassvētku ballītei, bet vēl tik daudz kas jāpaveic... Te nu talkā nāk draugi. Katrs paveic kādu darbiņu un kopīgiem spēkiem viņiem izdodas radīt priekpilnas un neaizmirstamas svinības! Nāc ciemos arī tu!

    

     Jajo Kavamuras “Darbīgā diena ar Pepi un Milli” ir stāsts par suņuku Pepi un kaķenīti Milli.

 

     Ir rīts, un priekšā gara diena, kurā tik daudz varēs padarīt! Mille meklē skaistāko kleitu, lasa laikrakstu un šūpojas. Pepe cep pankūkas, laista kaktusus un izkar žāvēties veļu. Un kad paēstas gardumgardas vakariņas, priekšā vēl jautra plunčāšanās vannā.

 

     Grāmatiņā ir kustīgi attēli – mazulis varēs palīdzēt Pepem apģērbties, Millei pabarot zivtiņas un vēl daudz ko citu. Darbošanās ar šo grāmatu var kļūt par bērniņa gulētiešanas rituāla mīļāko brīdi. Šīs grāmatiņas kustīgie attēli ik lappusi padara par piedzīvojumu.

                                                     

     Sērijas “Es protu lasīt” grāmatas ir unikālas, jo tās dod iespēju vecākiem lasīt kopā ar bērnu: atvērumu kreisajā pusē ievietots teksts, ko lasa pieaugušais, bet labajā pusē piedāvāti vienkārši teikumi, kurus bērns var izlasīt pats.

 

     Pasaka “Dusošā princese” ir saīsināta, lai mazajam lasītājam tā būtu vieglāk uztverama. Grāmatas beigās ir daži uzdevumi un jautājumi par pasakas saturu. Bērnu noteikti iepriecinās grāmatas izteiksmīgās ilustrācijas.

 

     Zeķu Zaķis ir varen rosīgs jau no paša rīta. Mājiņa uzposta – uz plīts ceptas pankūciņas. Arī draugi Lācītis Pauliņš un Kaķītis Kauliņš steidz šurp.

 

     Līdzko visi sasēdušies mieloties, pie durvīm atskan klauvējiens. Kas tur varētu būt? Nevienam nav ne jausmas. Skaidrs ir tikai viens – tas ir milzu pārsteigums. Kāds? Par to, ar jautriem uzdevumiem, stāstīts Līnas Ivanovas pasakā “Zeķu Zaķa dzimšanas diena”.

 

     “Slepenais kaķēns” ir autores Hollijas Vebas stāsts par cilvēku un dzīvnieku attiecībām.

 

     Lūsijai neklājas viegli – viņas ģimene ir pārcēlusies uz citu māju un abiem ar brāli jāsāk iet jaunā skolā. Kādā šķērsielā viņa ierauga trīs kaķēnus… īpaši meitenei iepatīkas melnbaltais kaķēns, kuru viņa nosauc par Mimī.

 

     Mimī skumst, kad māsiņa un brālītis tiek aizvesti prom. Lūsija iekārto Mimī mājvietu vecmāmiņas siltumnīcā. Taču mūžīgi kaķēns nevar tur palikt. Cik ilgi Lūsijai izdosies paturēt Mimī noslēpumā?

 

     Māras Jakubovskas “Rufis atrod mājas” ir patiess stāsts par suni vārdā Rufis un viņa ceļu uz mājām. Autores fotogrāfijas. Rūpes par dzīvniekiem ir dzīvesveids. Ģimenē ar bērniem noteikti vajadzētu dzīvnieku — tas māca pacietību, uzticību un mīlestību. Un ne tikai māca, bet arī sniedz!

  

     “Slavenais piecnieks” ir autores Enidas Blaitonas vēstījums par četru bērnu piedzīvojumiem “Kontrabandistu smailē”. Lieldienu brīvdienās Džuliāns, Diks, Anna un Džordžs kopā ar suni Timiju dodas uz “Kontrabandistu smaili” un jau pavisam drīz sāk šķetināt jaunu mīklu.

 

     “Kontrabandistu smaile” ir sens nams ar slepenām ejām un augstu torni, no kura naktīs tiek raidīti neizprotami gaismas signāli. Izrādās, ka no nama iespējams nokļūt sazarotā pazemes tuneļu labirintā, taču bērni nav vienīgie, kas to atklājuši – tuneļus izmanto vēl kāds. Kas viņš ir un ko te meklē? Slavenajam piecniekam jāatrod atbildes.

 

     Džordža un Herolda neparastie piedzīvojumi turpinās Deiva Pilkija sestajā episkajā romānā “Kapteinis Apakšbiksis un lielā, grandiozā kauja ar Bionisko Puņķudesu”, 1. daļā – “Šļurkstošo šausmu nakts”.

 

     Abi zēni ir nonākuši ķēpīgā situācijā. Skolas sūdzambībele – gudrītis Melvins Snīdlijs beidzot ir patiesi nokaitināts! Džordža un Herolda komikss par Snīdliju ir absolūti neciešami aizskarošs! Melvins nolemj atriebties un tāpēc grib kļūt superspēcīgs. Tomēr viss pavēršas mazliet greizi – tiek radīts Bioniskais Puņķudesa! Vai Kapteinis Apakšbiksis spēs pieveikt šo pretīgo, ļumīgo monstru vai arī planētai būs lemts noslīkt puņķu jūrā?

 

     “Nindzja Timijs un baltā pērtiķa noslēpums” ir jau trešā grāmata par bezbailīgo kaķi Timiju un viņa draugiem, ko radījis zviedru izcelsmes rakstnieks Henriks Tamms.

 

     Savā jaunajā piedzīvojumā Timijs kopā ar draugiem seko baltajam pērtiķim, kas nozadzis svarīgo Rakstu rulli par visa izcelšanos. Viņi nonāk jūras laupītāju gūstā – bīstamos džungļu biezokņos, kuros izliktas atjautīgas lamatas, un senā zemūdeņu bāzē – Neksorā, kurā, kā vēsta nostāsti, mitinās mītu apvītais Rakstnieks. Bet kāpēc pērtiķis ir ceļā uz turieni?

 

     Seni noslēpumi tiek atklāti, un nodevējs – atmaskots. Aizraujošo ceļojumu krāšņi un bagātīgi ilustrējis pats autors.

 

     Ielūkojies autora Džefa Kinnija Grega dienasgrāmatas 11 daļā – “Uz naža asmens”.

 

     Grega Heflija dzīve kļūst arvien saspringtāka. Viņa mamma domā, ka videospēles pārvērš smadzenes biezputrā, tāpēc viņa vēlas, lai dēls noliktu pulti un attīstītu savu “radošo pusi”. It kā ar to vēl nepietiktu, tuvojas Helovīna vakars un Gregam no visām pusēm uzglūn raizes.

Kad Gregs atrod paciņu želejas tārpu, viņam rodas ideja. Varbūt mamma liks viņu mierā, ja viņš uzņems filmu un... kļūs bagāts un slavens? Bet varbūt šī plāna īstenošana tikai dubultos Grega nepatikšanas?

 

     Pēc smagās cīņas, kurā kraukļu zvēracis Krā sakāva Audējvīru, Blekstounas pilsēta beidzot ir atbrīvota no ļaunuma. Bet miers nav ilgs – ierodas Mušu māte, kura kopš Tumšās vasaras ir gaidījusi izdevīgu brīdi. Viņa vēlas iegūt to, kas pieder Krā. Zēnam ir jāmeklē visa iespējamā palīdzība un jāsaņem drosme, lai stātos pretī šai neticami nežēlīgajai ļaundarei.                                                                                               

 

     Džeikobs Grejs ir tikpat noslēpumains kā viņa varoņi. Autors par sevi atklāj vien to, ka dzīvo kādā lielā ASV pilsētā, naktīs staigā pa tās ielām un sacer stāstus. Viņš ļoti mīl dzīvniekus un pats mēdz sarunāties ar kraukļiem. Taču neviens tā arī nezina, vai viņš saprot, ko tie atbild.

 

     Džeikoba Greja grāmatu “Zvērači. Uzlidojums” no angļu valodas tulkojusi Laura Dreiže.

 

     Jaunās grāmatas gaida savus lasītājus bērnu bibliotēkā Dārzu ielā 37.