Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa 2015

     No 9. līdz 15. novembrim norisināsies ikgadējā Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa, kuras tēma šogad ir Draudzība Ziemeļos. Ziemeļvalstīs projekts norisināsies jau 19. reizi, Latvijā – 18.

 

     Nedēļas galvenais uzdevums ir Ziemeļvalstu literatūras un kultūras iepazīšana. Šīs nedēļas laikā bibliotēkās notiek lasījumi, stāstu stāstīšana, literatūras izstādes, debates, konkursi un citi pasākumi.

 

     Gada vistumšākajā laikā vairākos tūkstošos publiskajās un skolu bibliotēkās Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs vienlaicīgi tiek iedegtas sveces un lasīta kopīgi izvēlēta grāmata, kuru visām dalībvalstīm iesaka nedēļas koordinatori.

 

     Šogad atbilstoši nedēļas tēmai visi teksti gan Rītausmas, gan Krēslas stundām katrs nedaudz savādāk raksturo draudzības tēmu: norvēģu rakstnieces Marijas Parras grāmatā “Vafeļu sirds” tā ir idilliska draudzība starp deviņgadīgajiem Trilli un Lēnu, Fēru salu rakstnieces Marjunas S. Šelnes darbā “Raksti smiltīs” desmit novelēs lasītājs sastop pusaudžus ar viņu ikdienas problēmām un izaicinājumiem: kāds ir nelaimīgi iemīlējies, citam ir nedienas ar ēšanas traucējumiem, bet visi sastaptie jaunieši meklē patiesu drauga atbalstu un sapratni.

 

     Savukārt fragments no Egila sāgas apraksta draudzību citā laikmetā un sabiedrībā, kur augstu tika cienīta lojalitāte un biedra plecs. 2014. gadā Ziemeļvalstīs – Zviedrijā, Dānijā un Norvēģijā – iznāca Islandiešu sāgu atjaunotie tulkojumi, lai atzīmētu šos nozīmīgos notikumus, kuros piedalījās vairāk nekā divdesmit tulkotāju, Krēslas lasījumam tika izvēlēts sāgu fragments.

 

     Rēzeknes Centrālā bibliotēka aicina ikvienu interesentu ierasties uz Krēslas stundas lasījumu 9. novembrī plkst. 16. Pasākums notiks Konferenču zālē. Savukārt abonementā visas nedēļas garumā būs aplūkojama grāmatu izstāde “Sadraudzējies ar Ziemeļvalstu literatūru”, visas izstādē aplūkojamās grāmatas būs iespējams paņemt līdzi lasīšanai mājās. Laipni gaidīsim!