Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv

     2016. gada 1. jūnijā Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 33 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Grāmatas ”23 lietas, ko mums nestāsta par kapitālismu” autors ir Kembridžas ekonomists Hadžūns Čangs. Autors sāk savu darbu ar vārdiem: “Pasaules ekonomika ir drupās.” Pie tā ir novedusi pašreizējā kapitālisma ekonomikas sistēma. Tāpēc Čangs izvirza pamatotu kritiku pret pastāvošo brīvo tirgus ekonomikas modeli, tā definējumu un sniedz plašu analīzi, nonākot pie slēdziena, par šīs ekonomiskās sistēmas reformēšanas vitālu nepieciešamību. Lai tas notiktu, cilvēkiem ir jāizprot atbildes uz daudziem jautājumiem, kurus autors izskata šajā darbā.

     Vai pastāv brīvais tirgus? Vai nav tā, ka šodienas ekonomiku virza nevis brīvais tirgus, bet gan kādas citas neredzamas stīgas? Vai ir taisnīgi, ka vadītāju un darbinieku algas tiek noteiktas pēc atšķirīgiem principiem? Kāpēc veļas mazgājamā mašīna mainīja pasauli vairāk nekā internets? Kura valsts savu ekonomikas varenību sasniedza ar mežonīgu protekcionisma politiku? Kāpēc šodien šāda politika tiek uzskatīta par draudu valsts ekonomikas attīstībai? Un daudzi citi jautājumi, kurus izskata autors, ļaus lasītājiem iepazīt īsto situāciju, kāda valda pasaules ekonomikās.

 

     Eseju krājumā “Dievam vienmēr ir vakances” Regīna Breta dalās atklāsmēs par karjeru.

 

     Vai darbs palīdz rast lielāku piepildījumu un jēgu dzīvē? Vai viens darbs ir nozīmīgāks par citu? Kā neticību saviem spēkiem pārvērst par cerību un vai pacietība var nest dāsnus augļus?

 

     Regīnas Bretas esejas palīdzēs visiem, kas meklē iedvesmu – gan tiem, kuri tikko beiguši augstskolu un sper pirmos soļus darba tirgū, gan tiem, kuri darbā vēlas rast lielāku gandarījumu, gan arī tiem, kuri vēl joprojām meklē savu īsto vietu un nodarbošanos.

 

     Filozofisks un pamācošs darbs ”Karš. 33 stratēģijas”. “Dzīve ir nerimstoša cīņa un konflikts,” tā savu grāmatu iesāk autors Roberts Grīns, pieteikdams karu tādām uzvedības normām kā “gudrākais piekāpjas” un “miers baro, nemiers posta”. Grīns pierāda, cik būtiski ir identificēt pretiniekus un stratēģiski manipulēt ar cilvēkiem, lai uzvarētu konkurences cīņā un izdzīvotu ikdienas dzīves intrigās.

     Grāmatā aplūkota pasaules veiksmīgāko līderu pieredze, kuri, izmantojot tajā minētās 33 stratēģijas, uzvarējuši kā kaujās, tā dzīvē. Leģendāru militāru konfliktu mācība mūsdienām: efektīvi risinājumi reālām dzīves situācijām. Tās ir zināšanas, ko var un vajag apgūt!

 

     Endrū Gross ir New York Times un starptautisku bestselleru autors. Par viņa trilleri “15 sekundes” autors Lī Čailds saka: “Īstas bailes, īsts apdraudējums, īstas gaidas… lieliski!”

 

     Pietiek ar piecpadsmit sekundēm, lai apgrieztu laimīgu dzīvi kājām gaisā…

Henrijs Stedmens ir ceļā uz mediķu konferenci, kad policija viņu aptur par sīku satiksmes pārkāpumu. Viņš nepagūst ne attapties, kad ceļu policistu nošauj kāds svešinieks zilā sedanā. Šis noziegums pārvērš Henrija dzīvi murgā… Henrijs kļūst par intensīvas vajāšanas mērķi. Tagad viņam jāspēj atšķirt draugu no ienaidnieka un atšķetināt liktenīgu melu un bīstamu patiesību kamolu, lai atklātu, kas slēpjas aiz velnišķīgā iznīcināšanas plāna.

 

     Latviešu autores Dzintras Žurauskas romāns “Kad bumerangs atgriežas” stāsta par cilvēku attiecībām. Romānā bumerangs salīdzināts ar teicienu: ”ko sēsi – to pļausi”, kur cilvēkam savā dzīvē bieži nākas saskarties un atbildēt par savām pieļautajām kļūdām.

 

     Grāmatā ”Latgolas molā” Rēzeknes novada Maltas pagasta iedzīvotāja Marija Zuja dzejas valodā apraksta mūsdienu Latviju – tās problēmas, kuras  ir aktuālas pašreiz, kas ir to cēloņi un kā rast izeju no tām.

 

     Autore darba ievadā raksta: “Ir daudz breiva laika, bīži pōrdūmoju dzeivi – par vysu, kas radzāts un pīdzeivōts. Tagad rokstu par šūdīnas nabyušonom: kai lauku zeme aizaug ar kryumim, cik ciniski teik izlaupeita vaļsts…” Kopumā, pašreiz aktuālo problēmu izcelsmi autore saista ar konkrētiem piedzīvotiem apstākļiem pagātnē.

 

     Rakstnieka, publicista, scenārista Artūra Snipa īsprozas krājumā “Stāsti laika logos” apkopoti darbi, kas sarakstīti atšķirīgos laikposmos, arī pagājuša gadsimta 80. gados. Dažos stāstos autors netieši atgādina par tiem, kuros brīvība un nebrīve vairāk bija cilvēka personības iekšējās kategorijas, savukārt citos nedaudz smeldzīgā ironijā atklāj jauno laiku īpatnības, kuras pastarpināti izpaužas stāstu varoņu attieksmē pret notikumiem, parādībām, līdzcilvēkiem.

 

     Snips par sava krājuma tapšanu izsakās mazliet diplomātiski, mazliet noslēpumaini: “Senlaikos viss bija citādi. Tūkstošgades cilvēkiem bija tūkstošgades mīti, un tie, kas atnāca, vienmēr bija savējie. No jūras nāca, no debesu vāgūžiem, no laika spraugām un zināšanas, ka reiz saule bija spožāka, zāle zaļāka un rasa saldi garšoja, un perlamutrās pasaules mūžībā pie atvērtā loga radās fantastiski stāsti.”

 

     Marija Ērnestama – spilgtākā psiholoģiskā zviedru detektīvu autore, kas suģestē un satriec vienlaikus. Autores jaunais darbs “Bustera ausis” arī neliks vilties.

 

     Visu mūžu Eva rūpējusies par savām rozēm. Dzimšanas dienā viņa dāvanā saņem dienasgrāmatu, un viņai šķiet, ka tā ir zīme, lai tajā beidzot ierakstītu un atklātu to, ko visiem spēkiem mēģinājusi aizmirst un noklusēt. Psiholoģiski spēcīgi Eva atklāj bērnību, attiecības ar skaisto un egocentrisko māti, kas viņas dzīvi padarījusi mokošu, pirmās mīlestības sāpes un pakāpeniski briestošo atriebības plānu, kas viņā dzīvojis jau kopš septiņu gadu vecuma.

 

     Burkharda Špinnera romāns “Caharijs Kacs” stāsta par jaunu vīrieti Cahariju Kacu, kurš apstākļu sagadīšanās dēļ ir nokļuvis uz vācu pasažieru kuģa “Prezidents”, kas Karību ostās uzņem pasažierus, lai nogādātu tos uz lielajiem okeāna tvaikoņiem. Caharijs bēg, pats īsti nezinādams, no kā… Līdz šim viņš ir bijis avīžnieks un dziesmu tekstu sacerētājs. Atrazdamies uz “Prezidenta” borta, Caharijs pieraksta to, ko viņam stāsta vācu pasažieri. Tie ir stāsti par sevis apšaubīšanu un identitātes zaudēšanu, stāsti par dzīvi sabiedrībā, kura pamazām irst, jo vairs netic pati sev.


     Eiropā sākas 1. pasaules karš, kas sasniedz arī “Prezidentu”. Vairākkārtīgi tas maina savu funkciju, sākotnēji tas tiek pārveidots par bēgļu kuģi, pēc tam par palīgkreiseri, ar kuru tiek gūstīti citi kuģi. Caharijam ir jāizšķiras par ko beigu beigās būt un kuru pusi atbalstīt, taču viņš nevar pieņemt lēmumu un viņa ikdiena, karam saasinoties, kļūst aiz vien sarežģītāka.

 

     Autors izveidojis darbu, kura tematika ir aktuāla arī šodien. Līdzībās uzrakstītais darbs apraksta kārtību, kura ir tikai šķietama un stāsta par to, ka miera apstāķļi ir trausli. Tas, kas notika 1914. gadā, kad uzliesmoja pasaules karš, var notikt atkal, visvairāk apdraudot tieši tos, kuri vislabprātāk paliktu neitrāli.

 

     Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

 

     Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 16. jūnijā.