Foto: www.rezeknesbiblioteka.lv       

     2014. gada 16. oktobrī Rēzeknes Centrālās bibliotēkas abonements lasītājiem piedāvā 36 jaunas grāmatas. Turpinājumā neliels ieskats daļā no jaunumiem.

 

     Nesen aizvadīto Saeimas vēlēšanu kontekstā aktuāla būs L. Lapsas un K. Jančevska grāmata „Grābeklis”, tā, kā teikts uz izdevuma vāka, veltīta „grābeklim, kurš ir atpakaļ un grib, lai uz viņa atkal kāptu”. Tas ir politiķis Einars Repše. Grāmata pieskaras gan viņa publiskajai, gan privātajai dzīvei.

 

     Tiem, kuri seko līdzi jaunākajiem pētījumiem un zinātnieku atzinumiem par to, kāds ēdiens viņuprāt ir kaitīgs cilvēka veselībai un pašsajūtai, patiks izlasīt amerikāņu preventīvās kardioloģijas speciālista V. Deivisa grāmatu „Kviešu vēderiņi”. Autors atklāj, ka kviešu produkti, kas mūsdienās nonāk veikalu plauktos, ir ražoti no hibridizāciju rezultātā pārveidotiem graudaugiem, kuru uzturvērtība ir noplicināta.

 

     Veicot ilggadēju pētījumu, kurā piedalījušies vairāk nekā 2000 pacientu, V. Deiviss ir atklājis, ka kviešu izstrādājumu lietošana uzturā ne vien nav veselīga, bet pat ir kaitīga. Novērojot pētījuma dalībniekus, viņš secinājis, ka, atsakoties no kviešu produktiem, uzlabojas vispārējais veselības stāvoklis – pazūd „kviešu vēderiņš” jeb „riepa” uz vēdera, uzlabojas celiakijas un diabēta slimnieku stāvoklis, pazūd gremošanas problēmas, izzūd artrīta simptomi, samazinās holesterīna līmenis asinīs, uzlabojas ādas stāvoklis, redze, mazinās matu izkrišana, mazinās iekaisumi un reimatisms, kā arī uzlabojas kaulu blīvuma rādītāji.

 

     Mūsdienās ļoti aktuāla ir arī atkarības problēma, kas var izpausties visdažādākajās jomās, par to savukārt stāsta psihiatra Ā. Dž. Tverska grāmata „Atkarīgo domāšana”, kas būs noderīga gan profesionāļiem, gan cilvēkiem, kuru tuvinieki vai draugi cieš no kādas atkarības, līdzatkarīgajiem, gan arī pašiem atkarīgajiem. Autors atklāj, ka un kā atkarības ir iespējams uzveikt. Pirmais solis esot problēmas apzināšanās, un tad – darbs ar sevi. Ā. Dž. Tverska mērķis ir palīdzēt atkarīgajiem un līdzatkarīgajiem izprast savu izkropļoto domāšanas veidu un to mainīt, lai kļūtu par iekšēji un ārēji brīviem cilvēkiem.

 

     Topošajām māmiņām noderēs sievišķīgi un jautri draudzīgā stilā uzrakstītā V. Aiovinas grāmata „Draudzeņu padomi grūtniecībā”. Grāmatas autore gan nav ārste un tās priekšvārdā norādīts, ka izdevumā aprakstītais nav paredzēts medicīnas speciālistu teiktā aizstāšanai, tomēr, kā zināms, citu cilvēku pieredze nevar būt neinteresanta vai vismaz kaut nelielā mērā noderīga. Topošās māmiņas grāmatā atradīs atbildes uz tradicionāliem un arī neparastiem jautājumiem, kurus, iespējams, pat kautrējas apspriest ar ginekologu, izlasīs noderīgus padomus un arī vienkārši atslābināsies, ļaujoties autores dzirkstošajam humoram.

 

     Jaunumos šoreiz arī prezidenta K. Ulmaņa uzticības personas, Latvijas Olimpiskās komitejas priekšsēdētāja un aizsargu organizācijas vadītāja A. Bērziņa atmiņu grāmata „Labie gadi”, kurā viņš aizraujoši apraksta bērnu dienas Rūjienas apkārtnē, skolas gadus, Latvijas dibināšanu, Brīvības cīņas, politiķa gaitas, „lielās politikas” aizkulises, Latvijas okupāciju un došanos trimdā. Dzīvi un spilgti lasītāju acu priekšā nostājas tā laika izcilākās personības – Kārlis Ulmanis, Krišjānis Berķis, Jānis Balodis, Marģers Skujenieks, Vilhelms Munters, Edvarts Virza, Lilija Štengele, Benjamiņu ģimene un daudzi citi.

 

     Daiļliteratūras klāstā J. Pīgožņa grāmata „Pēckarš. Krāsas. Jaunība”, kurā atradīsiet desmitiem viņa bērnības un jaunības gadu epizožu no meistarmācību laika, kas aizrautīgā un intensīvā radošā darbā aizvadīts Rozentāla Mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā. Notikumi atainoti vizuāli spilgti, ar Latgales puikam raksturīgu humoru un pašironijas devu.

 

     Atmiņu grāmatā aprakstīta ar mākslinieka skatienu vērotā Rīga, kurā ar lielu koferi pie rokas ierodas trīspadsmit gadu vecs zēns. Visā savas dzīves gaitā mākslinieks izjutis šo pilsētu kā daļu no sava likteņa, kā īsto iespēju vietu, kas garantē izglītību un dod dzīvei jēgu.

 

     Kriminālpolicijas izmeklētājas R. Bulas romāns „Klusēšanas varā” balstīts uz patiesiem notikumiem. Laiks, vieta, varoņu vārdi un uzvārdi, protams, kā allaž daiļdarbos ir mainīti. Pie izmeklētājas ierodas kāda sieviete, lai liecinātu par seksuālu izmantošanu bērnībā. Drīz vien atklājas, ka varmāka izpostījis vairāku sieviešu bērnību. Uzrodas arvien jaunas liecinieces, līdz izmeklētāja uz nopratināšanu aicina pašu apsūdzēto… Šobrīd, kad Latvijā pedofilijas tēma ir sevišķi aktuāla, grāmatas izdevums ir kā impulss pārdomām un publiski atklātai diskusijai par bērnu aizsardzību, kurā aicināti piedalīties visi interesenti.

 

     V. Kokles-Līviņas grāmatā „Jāmeklē ir Tev!” sakopotas 365 dzīves atziņas, katrai no tām dots arī angliskais tulkojums, kas uztverams kā sava veida pievienotā vērtība, kas šai grāmatai paver plašākas iespējas. Autore daudzus gadus ir darbojusies Alūksnes novadā. Rakstījusi dzeju, zīmējusi, gleznojusi, strādājusi par pedagoģi, mācot skolēniem mīlēt Latviju un dzimto pusi. Atziņas, kas krātas lapu pie lapas autores mīlestības kokā, nu ir apkopotas un pārlapojamas katram, lai nestu Alūksnē sētās sēklas lasītājiem Latvijā un pasaulē.

 

     Bērnu stūrīša krājumu šajā reizē papildina L. Apšenieces jaunākā grāmata „Sēņu lietus”. Patīkamu un izzinošu lasīšanu lieliem un maziem!

 

Pilnu jauno grāmatu sarakstu skatieties šeit.

Nākamā jauno grāmatu diena abonementā – 1. novembrī.

 

Līdzīgi raksti